Sreda 23.07.2014.
05:13
D. Dekić - Vesti

Bogatstvo od 11 miliona evra

Neko je uzeo ogroman novac kako bi Kosmajac dobio slovački pasoš: Miroslav Lajčak
 

Međutim, to je bilo samo delimično tačno pošto su medijima posle atentata na premijera Zorana Đinđića bila pominjana operativna saznanja policije o Kosmajcu zabeležena u Beloj knjizi MUP. Uprkos tome, Kosmajac nikada nije bio privođen ni hapšen, pa čak ni u vreme "Sablje".


U svakom slučaju, njegovo ime počelo je ponovo da se provlači po medijima kada je Vučić proteklog proleća izjavio da policija već dugo ne može da uhapsi čoveka koji je glavni balkanski narko-bos i za koga kažu da je najinteligentniji čovek sa kojim su imali posla.

Pokriće od DB?

Kosmajcu je neometano kretanje po mnogim državama, prema pisanju beogradskoh dnevnika obezbedio angažman u Državnoj bezbednosti, gde je u vreme Tita počeo da radi iz senke, a penzionisan je odlaskom Jovice Stanišića sa čela te službe.
- Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, ali se bavi i trgovinom heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu. On ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa švercerima te droge - navedeno je u Beloj knjizi.

- Kako je moguće da svi znamo ko je najveći narko-bos za ceo Balkan, a da on živi u Beogradu i da još nije uhapšen - zapitao je tada premijer, a mediji su počeli da pišu o Kosmajcu kao čoveku koji živi mirnim životom na Zvezdari i ulaže u nekretnine.


Kada je premijer 20. juna konačno izgovorio njegovo ime i Kosmajac iste večeri prešao u Crnu Goru, potpredsedniku DS Borislavu Stefanoviću to je bio dovoljno dobar razlog da optuži Vučića kako je poslao upozorenje za bekstvo.


Nakon toga ispostavilo se da je Dragoslav Kosmajac poput narko-bosa Darka Šarića imao slovački pasoš izdat još 2004. Šef diplomatije te zemlje Miroslav Lajčak izjavio je da je neko uzeo ogromne pare da bi mu dao državljanstvo Slovačke, koje mu je odmah oduzeto. Kosmajac je, inače, rodom iz Obrenovca, a ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine s dokumentima izdatim u Trebinju.


Kosmajac je u Beogradu živeo povučeno. Nije privlačio pažnju odlaskom u noćne klubove i na splavove, niti skupocenim limuzinama, pa su sve iznenadili preliminarni rezultati istrage Radne grupe MUP da samo na teritoriji Beograda poseduje nekretnine i zemljište vrednosti od skoro 11 miliona evra.

Vlasnik je ili suvlasnik 31 stana,ukupno od oko tri ara i lokale površine 900 metara kvadratnih, kao i 15 hektara u zemljištu. Ulagao je u stanogradnju najviše u opštini Zvezdara gde živi, a operativna saznanja govore da je kupovao i nekretnine po zapadnoj Evropi, pa je srpska policija osim od crnogorske tražila još od nekih zemalja, među kojima i Španije, odgovor šta Kosmajac poseduje u tim zemljama.

2024 © - Vesti online