Ponedeljak 21.07.2014.
21:33
Beta

"Putine, utiči na proruse!"

Obama pozvao Putina da iskoristi svoj uticaj na proruse
 

"Predsednik Putin kaže da podržava nepristrasnu istragu, ali posle tih reči treba da uslede dela", rekao je Obama u Beloj kući.

On je kazao da zbog svog uticaja na separatiste na istoku Ukrajine, Rusija, posebno Putin, treba da primoraju separatiste da sarađuju u nezavisnoj istrazi o padu aviona.

"To je najmanje što mogu da učine", rekao je Obama, koji je ponovio da je neophodno da se istražiteljima omogući pun pristup mestu pada aviona.

"Znamo da ih je (ruske separatiste) Rusija snabdela vojnom opremom i naoružanjem, uključujući protivvazdušnu odbranu", rekao je Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je juče da je uveren da je raketa kojom je oboren malezijski avion dopremljena iz Rusije.

Obama je danas osudio proruske pobunjenika jer, kako je rekao, sa mesta nesreće uklanjaju dokazni materijal o padu aviona.

"Šta pokušavaju da sakriju" upitao je Obama i dodao da se takvim potezima vređaju porodice žrtava.

On je još jednom pozvao Moskvu da "promeni strategiju" u Ukrajini i učini sve kako bi se okončala neprijateljstva u toj zemlji i to uz poštovanje prava Ukrajinaca da izaberu svoju budućnost.

2024 © - Vesti online