Ponedeljak 21.07.2014.
10:26 >> 11:12h
Beta

Putin za istragu aviona, opleo po Kijevu

Niko nema pravo da koristi tragediju u svoje svrhe: Vladimir Putin
 

"Sa sigurnošću možemo reći da do tragedije pada aviona ne bi došlo da nisu obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine 28. juna (kada je prekinut prekid vatre). Niko ne treba i nema pravo da koristi tu tragediju u politčke i sebične svrhe", rekao je Putin u video snimku koji je danas objavio Kremlj.

Pročitajte još:

* ''Prekinite sa politikantskim izjavama''

* Nad Donjeckom srušen putnički avion sa 298 ljudi

* SAD: Evo dokaza da su prorusi oborili avion

On je ocenio da nije dovoljno prisustvo proruskih aktivista, ukrajinskih snaga i malezijskih stručnjaka na mestu nesreće, već je ocenio kao neophodno dolazak grupe stručnjaka Organizacije za međunarodnu civilnu avijaciju.

"Apsolutno je neophodno obezbediti sigurne humanitarne koridore za tu operaciju", dodao je predsednik Rusije.

Putin je pod sve većim međunarodnim pritiskom da obuzda proruske aktiviste na istoku Ukrajine i omogući međunarodnim inspektorima da istraže mesto nesreće.

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj će tražiti od proruskih aktivista da obezbede slobodan pristup mestu gde se srušio avion. U tekstu rezolucije koji je napisala Australija uz podršku Francuske, pozivaju se "sve zemlje i protagonisti u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o padu aviona.

2024 © - Vesti online