Subota 03.04.2010.
10:47
RTRS, Srna

Irinej: Srbija nezamisliva bez Kosmeta

Patrijarh srpski Irinej

"Tako nešto ne bi koristilo ni nama ni našim komšijama, nego treba naći put i način gde ćemo biti zadovoljni i mi i oni koji imaju nekakve interese na Kosmet", ocenio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, budućnost Kosova i Metohije je veliko pitanje i iskušenje pred kojim se nalazi srpski narod i o tom pitanju bi trebalo razmisliti hladnom i prisebnom glavom.

Govoreći o skupu svih hrišćanskih crkava i zajednica, čije je održavanje planirano za 2013. godinu u Nišu, srpski patrijarh je za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao da će to biti najveći skup svih hrišćana i prilika da prvi put posle mnogo godina i vekova predstavnici svih crkava stupe zajedno u kontakt.

Patrijarh Irinej je izrazio očekivanje da će ovaj skup biti prilika da se u našem vremenu sagleda put Crkve Hristove i da se, kako je rekao, pokušaju sagledati mogućnost šta treba činiti da putevi koji su se razdvajali, polako vrate na jedan put koji i Crkva i Gospod žele, kako bi se ispunile reči Hristove "da svi jedno budu".

Što se tiče saradnje pravoslavne sa katoličkom crkovom, srpski patrijarh je ocenio da se najprije treba osloboditi ličnog interesa, a zatim da se tom pitanju treba pristupiti principom ljubavi Gospodnje.

"Ako bude prisutan taj princip ljubavi onda želja da Hristovo jevanđelje nađe novi put ka ljudima, umu i srcu ljudskom, neće biti teška", rekao je patrijarh Irinej.

2024 © - Vesti online