Ponedeljak 21.07.2014.
08:00
mondo.rs

Ovo su najlepši, a potcenjeni gradovi Evrope

Prizor kao iz bajke: Kopenhagen je svakako grad koji treba posetiti
 

Kopenhagen, Danska

Iako većinu turista privlači južna i zapadna Evropa, Kopenhagen ne bi trebalo propustiti. Sa bogatom istorijom koja seže sve do vikinških ribarskih sela, današnja arhitektura je pravi praznik za oči. U okolini grada postoji i mnogo lepih plaža za koje većina ne zna, pa i one mogu biti sjajna prilika za uživanje.

Grad koji očarava svojom lepotom: Geteborg
 

Geteborg, Švedska

Geteborg je poznat kao univerzitetski grad i domaćin brojnih svetskih festivala. Očarava njegova skandinavska arhitektura, muzeji, sportske dvorane i bogata kulturna istorija.

S obzirom da se nalazi na Alpima, Insbruk je popularno sastajalište skijaša
 

Insbruk, Austrija

Insbruk je jedinstven po tome što je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara čak dva puta. S obzirom na to da se nalazi na Alpima, popularno je sastajalište skijaša, dok je leti zastupljen planinski biciklizam. U Insbruku postoji mnogo muzeja, zamkova i istorijskih lokaliteta.

Bijaric je grad sa prelepim plažama nedaleko od granice sa Španijom

Bijaric, Francuska

Lociran u Biskajskom zalivu, Bijaric je živopisni obalski grad sa mnogo surfera. Godišnji festival surfovanja privlači turiste iz celog sveta. Nalazi se nedaleko od granice sa Španijom.

Evropska prestonica kulture 2001. godine: Porto

Porto, Portugal

Porto je dobio titulu evropske prestonice kulture 2001. godine i to ne bez razloga. Ovaj grad domaćin je brojnih festival tokom godine, što i ne čudi, s obzirom na to tradiciju koju ima kada je reč o muzici, umetnosti i atletici.

Grad poznat po krivudavim uličicama, istorijskim građevinama i predivnim plažama

Valensija, Španija

Valensija je treći po veličini grad u Španiji, a nalazi se u blizini Palma de Majorke i Ibice. Ono što ga čini interesantnom destinacijom su, između otalog, krivudave ulice, neverovatne istorijske građevine, najviše katedtrale. U Valensiji takođe postoji dosta muzeja i galerija.

Neverovatan pogled na Feraru: Grad je opasan zidinama dugačkim više od 9 kilometara

Ferara, Italija

Grad Ferara poznat je po tome što je okružen drevnim zidinama dugačkim više od devet kilometara. U ovom italijanskom gradu se takođe nalaze razni dvorovi i palate koji datiraju čak iz 14. i 15. veka, kao i katedrale. Ferara je, pored toga, rodno mesto mnogih pisaca, umetnika i muzičara.

Briž je istorijska luka poznata po srednjovekovnoj arhitekturi i brojnim kanalima

Briž, Belgija

Popularnost Briža kao turističke destinacije malo je porasla nakon prikazivanja filma "U Brižu", 2008. godine, mada je i dalje u senci Antverpena i Brisela. Ova istorijska luka poznata je po srednjovekovnoj arhitekturi i brojnim kanalima, zbog čega je nekad nazivaju "Severna Venecija". Mikelanđelova skulptura "Madona i dete" nalaze se u Brižu.

Za zaljubljene: Postetite Hajdelberg, neverovatno romantičan grad
 

Hajdelberg, Nemačka

Smešten u dolini planine Odenvald, na ovalama reke Nekar, Hajdelberg je neverovatno romantičan grad. Najznačajnija građevina je Hajdelberg dvorac. Grad je takođe poznat po istorijskom "starom gradu", kao i šetalištu u podnožju planina, mnogih istorijskih crkava i Univerziteta Hajdelberg.

2024 © - Vesti online