Subota 03.04.2010.
09:08
Tanjug

Rusija i Venceuela potpisale 31 sporazum o saradnji

Vladimir Putin i Ugo Čavez
 

Nuklearna energija je bila jedna od mnogih oblasti saradnje o kojima je razgovarano tokom prve Putinove posete ovoj latinoameričkoj džavi i nagovešteno je da će Rusija pomoći Venecueli da izgradi prvi nuklearnu elektranu.

"Mi smo spremni da počnemo sa pravljenjem plana izgradnje prve nuklearne elektrane, očigledno u mirnodopske svrhe", izjavio je predsednik Venecuele Ugo Čavez.

"Ne gradimo savez protiv Amerikanaca"

Predsednik Venecuele Ugo Čavez, koji je već dugo veliki protivnik SAD, tvrdi da "on i Putin ne grade savez protiv te zemlje".

Dogovoreno je i da će Rusija platiti više miliona dolara za prava da traži naftu u pojasu reke Orinoko, na istoku Venecuele, i da će pomoći toj zemlji da izgradi sopstvenu svemirsku industriju, uključujući objekat za lansiranje satelita.

Putin je, takođe, obećao da će Rusija nastaviti da prodaje oružje Venecueli, koja je od 2005. godine do danas kupila rusko oružje u vrednosti od četiri milijarde dolara, uključujući helikoptere, bombardere i 100.000 kalašnjikova.

On je, kako prenose mediji, dodao će njegova zemlja Venecueli dati kredit od 2,2 milijarde dolara, koje će biti upotrebljene za nove ugovore o kupovni oružja, kao što je Čavez najavio prošle godine.

2024 © - Vesti online