Subota 19.07.2014.
18:48
Beta

Vučić obećao milion Doboju i Šamcu

Vučić sa Dodikom obišao školu kojoj je potrebna sanacija
 

"Danas sam rekao predsedniku RS Miloradu Dodiku, a rećiću uskoro i predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da se nadam da bismo krajem avgusta na velikom regionalnom samitu koji organizuje kancelarka Nemačke Angela Merkel, mogli zajedno da se pojavimo kao ljudi koji traže podršku Nemačke i EU za neke velike projekte, posebno za prugu Beograd-Sarajevo, za koju mislim da bi bila važna za BiH, RS i Srbiju", rekao je Vučić novinarima u Doboju.

On je izrazio nadu da će, ukoliko budu imali zajedničke projekte, Srbija i BiH imati "širu podršku i Nemačke i evropske zajednice i mnogih drugih u svetu".

Vučić je naglasio da je prioritet obnoviti privredu, koja je pretrpela štete u majskim poplavama.

Premijer Srbije, predsednik i premijerka RS, Milorad Dodik i Željka Cvijanović razgovarali su u Doboju s lokalnim predstavnicima vlasti, i obišli školu Vuk Karadžić, za čiju je rekonstrikciju predviđeno oko 300.000 evra. Škola je ozbiljno oštećena u poplavama, a radovi bi trebalo da budu završeni pre naredne školske godine.

Dodik je zahvalio Vladi Srbiji na pomoći od milion evra za sanaciju dveju škola u Šamcu i u Doboju.

"Od Srbije smo dobili značajnu pomoć od dva miliona KM (milion evra) i mnogo nam to znači, kao i gest da nismo ostavljeni i zaboravljeni", rekao je Dodik.

On je naveo da je šteta od poplava u Doboju veća od 150 miliona evra, i nešto manja u Šamcu. Vučić je prethodno boravio u Šamcu, koji je zajedno sa Dobojem u poplavama pretrpeo najveće štete od svih opština u RS. Za izgradnju nove škole u Šamcu vlada Srbije planira da izdvoji 500.000 evra.

U obraćanju stanovnicima Šamca, Vučić je rekao da će novac iz Srbije biti uplaćen već u ponedeljak, ali i da će biti razmotreno kako može da se pomogne Bijeljini i drugim opštinama u RS koje su pretrpele štete u poplavama. Vučić je kazao i da RS uvek može da računa na pomoć Srbije i dodao da je ovo tek početak pomoći Srbije.

"Možemo da ostvarimo da se vlast u Srbiji ponaša odgovorno, a kako jača Srbija, siguran sam da će biti bolje i u BiH i RS i svima u regionu", kazao je Vučić, koji je ponovio da Srbija želi mir i dobre odnose sa svim komšijama i da poštuje teritorijalni integritet BiH.

2024 © - Vesti online