Subota 19.07.2014.
06:47
D. Lj. Joksić - Vesti

Vladiki ostaje robija

|rtva progona> Vladika Jovana

Drugostepeni sud je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu i proglasio ga krivim zbog pranja novca. Apelacija je potvrdila i uslovne kazne od po dve godine zatvora za 18 pripadnika POA, među kojima su majka i sestra vladike Jovana, kao i vladike Marko (Kimev), David (Ninov), deo sveštenika i monahinja.


Kaznu koju je potvrdila Apelacija, poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, čiju registraciju državne vlasti u Skoplju i dalje odbijaju, dočekuje na izdržavanju dvoipogodišnje robije u zatvoru Idrizovo kod Skoplja po prethodnoj presudi izrečenoj posle desetogodišnjeg procesa, zbog navodne utaje oko 250.000 evra iz perioda dok je bio vladika kanonski nepriznate crkve u Makedoniji.

Kočnica za pregovore

Sadašnja odluka skopskog Apelacionog suda će biti ključna za buduće pregovore između srpske i makedonske crkve oko autokefalnosti kanonski nepriznate MPC. SPC insistira da se prvo iz zatvora pusti vladika Jovan, pa se tek onda može uspostaviti dijalog.
Čak je i sinod MPC nedavno razmatrao pitanje pomilovanja vladike Jovana radi obnove i nastavka razgovora sa SPC, ali sud je ostao neumoljiv.


Od stupanja u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC 2002. godine, vladika Jovan je do sada terećen za "samovlašće", "raspirivanje nacionalne i verske mržnje", "utaju" i "pranje novca".

2024 © - Vesti online