Subota 19.07.2014.
10:22
E. V.

Carinski propisi na jednom mestu (4): Unos oružja i biljaka

Foto: Ilustracija

Radi lakšeg utvrđivanja istovetnosti robe pri izlasku iz zemlje, detalje o robi (oružju i municiji) putnik pri ulasku u zemlju upisuje u obrazac za privremeni uvoz i izvoz, carinski službenik proverava da li su u obrazac uneti tačni podaci, potpisuje ga i vraća putniku. Isto važi i u obrnutom slučaju kada zbog organizovanog lova ili sportske manifestacije oružje i municija treba da se iznesu iz zemlje.


Kad je reč o unošenju biljaka, potrebno je znati koliko biljaka može biti uneto i preko kojih graničnih prelaza da prenesu. Ukoliko se radi o manjim količinama biljaka za koje nije potreban fitosanitarni pregled onda možete preći preko bilo kog graničnog prelaza. Međutim ako se radi o većim količinama, onda biste morali da se prijavite na granične prelaze na kojima je prisutna fitosanitarna inspekcija.

Uslov i zaštita životne sredine

Prvi uslov koji biljke treba da ispune, kada je u pitanju njihovo unošenje u Srbiju, je da su poreklom iz evropskih zemalja, zatim da se koriste u neindustrijske i nekomercijalne svrhe ili za konzumaciju tokom putovanja, kao i da nema opasnosti od širenja štetnih organizama. U slučaju da sa sobom nosite zaštićenu biljku, moraćete da pribavite dozvolu od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Bez fitosanitarnog pregleda možete uneti manju količinu bilja. Ona podrazumeva do pet kilograma plodova svežeg voća i povrća (isključujući krtole krompira), jedan buket ili venac od rezanog cveća i delova bilja, do 100 g ili do pet pakovanja semena cveća i povrća u originalnom pakovanju, do tri kilograma lukovica i gomolja ukrasnog bilja, do tri sobne biljke i lončanice (isključujući bonsai) i do deset balkonskih biljaka i neodrvenjenih ukrasnih grmova.
 

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost

3. Lični prtljag i unos lekova


* U saradnji sa Upravom carina Srbije

2024 © - Vesti online