Četvrtak 17.07.2014.
16:22
www.mfa.gov.rs

Ministarstvo prosvete raspisalo konkurs za studentske stipendije

Poziv na konkurs
 

Za ovu vrstu stipendije mogu konkurisati samo pripadnici srpske nacionalne zajednice, starosti od 18 do 35 godina, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maðarske, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Stipendija se dodeljuje za pohađanje osnovnih, master ili doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Stipendija obuhvata: besplatnu vizu za privremeni boravak u Srbiji, besplatnu nostrifikaciju srednjosskolskih/visokoškolskih isprava, plaćene troškove školarine za kurs srpskog jezika i za izabrane studije, plaćen smeštaj i ishranu u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i u kešu dobija 15.000,00 dinara mesečno za prevoz, udžbenike i ostale troškove.

Izabrani kandidati iz BIH, Hrvatske i Crne Gore, nemaju pravo da o trošku države Srbije na kursu uče srpski jezik, jer se podrazumeva da ga znaju.


Da bi dobio stipendiju, kako se navodi u konkursnim propozicijama, svaki kandidat iz zemlje u kojoj živi mora dostaviti dokaz da pripada srpskoj nacionalnoj zajednici. Obavezno je i da ima državljanstvo jedne od zemalja u regionu (BIH, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Madjarske, Makedonije, Albanije ili Crne Gore). Mora da ima odličan uspeh u srednjoj školi i da bude mladji od 21 godinu za osnovne studije, te da ima prosek iznad 8, 5 na završenim osnovnim studijama i ispod 25 godina za master studije, a manje od 35 godina života za doktorske studije. Kandidat takodje mora da ima komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika. Oni koji dobiju stipendije imaju i uslov da se odmah posle završenih studija u Srbiji obavezno moraju vratiti u države iz kojih su došli.

Kandidati koji ispunjavaju propozicije za dobijanje stipendije, prijavljuju se do 31. jula 20014. preko Ambasade Republike Srbije u pomenutim zemljama.

2024 © - Vesti online