Petak 18.07.2014.
08:00
Srna

Srbiji preti gojaznost u epidemijskim razmerama

Gojaznost je inicijator mnogih drugih zdravstvenih problema
 



Glavni istraživač Jasmina Grozdanov rekla je za RTS da je od 2006. godine, kada je rađeno poslednje istraživanje, zabeležen porast gojaznosti i kod dece i kod odraslih.

Ona je istakla da su građani koji pate od gojaznosti sami govorili da imaju arterijsku hipertenziju, odnosno visok krvni pritisak, povećane masnoće u krvi, a najviše ih ima dijabetes, te ukazala na opasnost da gojaznost u Srbiji dobije epidemijske razmere kao u nekim drugim zemljama.

Grozdanov je dodala da je gojaznost jedan od glavnih uzročnika nastanka i povišenog krvnog pritiska i masnoća u krvi, kao i faktor rizika za nastanak drugih bolesti, na primer kardiovaskularnih.

Ona kaže da obeshrabruje to što je rasprostranjenost pušenja među stanovništvom starijem od 15 godina nepromenjena u odnosu na istraživanje iz 2006. godine.

"Nismo očekivali neki pad, ali smo očekivali da se nastavi raniji trend pada broja pušača", rekla je Grozdanov.

Istraživanje, koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja Srbije, pokazalo je da je kod građana prisutno i uzmanje lekova "na svoju ruku", kao i povećanje stresa sa 43 odsto 2006. godine na 56,6 odsto.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije ipak nešto više vode računa o zdravlju, s obzirom da više od 50 odsto godišnje posjeti lekara.

2024 © - Vesti online