Četvrtak 17.07.2014.
10:07
Beta

Završen protest: Sindikati će nastaviti brobu protiv reformskih zakona

Očekuje se da na ulice izađe preko 10.000 radnika i građana
 

Nekoliko hiljada sindikalaca krenulo je od Trga Nikole Pašića do zgrade predsednika Srbije gde su predali zahtev Tomislavu Nikoliću da ne potpiše izmene zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju koje Skupština Srbije upravo razmatra.

Vulin da podnese ostavku

Orbović je kazao da Vulin nije ni pregovarao o zakonu koji je u skupštini, jer nije znao šta želi, već je slušao poslodavce, Američku privrednu komoru, strane investitore.

"Vulin je izdao Komunističku partiju, Slobodana Miloševića, Miru Markovića, svoju idelogiju. A Vučiću izdaće i tebe", poručio je Orbović premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Sindikalci su pozvali predsednika Nikolića da "bude čovek" i ne potpiše "antinarodne i antiradničke zakone". Sindikalci su se potom uputili ka zgradi Doma Narodne skupštine Srbije, kod Trga Nikole Pašića, gde je u toku razmatranje amandmana na izmene zakona o radu i o penzijskom i inalidskom osiguranju.

Na dvosatnom protestu, na kojem se prema procenama policije okupilo oko 4.200 građana, a prema procenama sindikata više od 10.000, zahtevalo se od poslanika da glasaju protiv izmena zakona.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je ispred zgrade parlamenta, gde je u toku rasprava o amandmanima na izmene zakona o radu, da će sindikati nastaviti da se bore protiv zakona i u narednim danima jer oni od "radnika stvaraju robove".

Orbović je kazao da su ovo mirni protesti i da su lagali oni koji su tvrdili da sindikalci dolaze u Beograd da ruše grad i zapale Skupštinu.

"Kažu da smo neradnici, da smo protiv reformi. To nije istina. Mi smo za reforme ali ne svaki put preko leđa radnika", rekao je Orbović.
 


Izvršna sekretarka UGS Nezavisnost Zlata Zec rekla je ranije agenciji Beta da se očekuje okupljanje više od 10.000 radnika i građana na protestu za povlačenje tih predloga zakona iz skupštinske procedure.

Zec je dodala i da će se razmotriti radikalizacija protesta ukoliko zahtevi sindikata ne budu usvojeni. Sindikati su najavili i da će biti organizovan generalni štrajk zaposlenih u Srbiji.

Odluku o organizovanja generalnog štrajka zaposlenih sindikati su dostavili Skupstini Srbije, gde je u utorak počela sednica na čijem dnevnom redu su predlozi izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

2024 © - Vesti online