Četvrtak 17.07.2014.
08:15
J. Arsenović - Vesti

Nikolić najavio spomenik zahvalnosti

Čekajući dobročinitelje: Donatorska konferencija u briselu
 





- Srbija je podigla spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć u Prvom svetskom ratu, a obeležiće dostojno, spomenikom u nekom od poplavljenih gradova, i ovo do sada nezabeleženo svrstavanje celog sveta uz naš narod - rekao je predsednik Srbije koji je predvodio brojnu srpsku državnu delegaciju u zgradi Šarlemanj, u centru briselskog evropskog kvarta, gde je održana donatorska konferencija.


U Srbiji očekuju da će ovim putem biti sakupljeno oko 250 miliona evra. Na skupu su vlade dve države predstavile izveštaj o šteti od poplava. U proceni načinjene štete učestvovali su stručnjaci UN, EU i Evropske banke i prema toj računici šteta u Srbiji je procenjena na 1,53 milijarde, a u BiH na dve milijarde evra.

Bez izveštaja 11 opština

Vlada Srbije je prethodno usvojila izveštaj o šteti, a direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević je istakao da još 11 opština nije dostavilo izveštaje. Prema njegovim rečima, vrednost svih uništenih materijalnih dobara iznosi 870 miliona evra, a ukupni gubici su 662 miliona evra.


I ovakav skup je, nažalost, imao političku provokaciju, kada je Francuska, koja je pored Slovenije, u ime EU organizovala konferencije, pozvala i samoproglašenu državu Kosovo.


Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odreagovalo na vreme, a na protest iz kabineta predsednika Srbije nije bilo reakcije.


- Ja sam šefu Delegacije EU u Beogradu Majklu Devenportu i organizatorima konferencije iz okruženja francuskog predsednika Olanda rekao da ne treba pozivati Kosovo jer ono ne može ni samo sebi da pomogne - izjavio je Nikolićev savetnik Ivan Mrkić za "Politiku".

Delegacija (pre)brojna

U vreme štednje i opšteg stezanja kaiša neshvatljiva je brojnost srpske državne delegacije u Briselu. Kako je najavljeno, osim predsednika Republike, u delegaciji Srbije bili su ministri za spoljne poslove, poljoprivredu, evropske integracije, vanredne situacije, pa više savetnika ministara, kao i zamenik drektora Kancelarije za evropske integracije, te koordinator za odnose sa medijima u Nikolićevom kabinetu, direktor EPS, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja, kao i ambasador u Misiji Srbije pri EU.


Kosovo je juče predstavljao ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, a sedeo je iza table sa natpisom Kosovo uz zvezdicu, kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju.

2024 © - Vesti online