Sreda 16.07.2014.
19:50 >> 21:53h
Srna, Beta

Francuzi nam daju 2 miliona, a Švajcarci 11,8!

Članovi donatorske konferencije u Briselu
 

Ukupno 995 miliona

Za otklanjanje posledica poplava u Srbiji, na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljeno je 995 miliona evra, a za Bosnu i Hercegovinu je za istu namenu prikupljeno 809 miliona. Predstavnici 23 međunarodne organizacije i 60 zemalja obećali su da će dostaviti ovu sumu.

 

Najveći deo sredstava biće upotrebljen za obnovu infrastrukture, energetike, puteva, stambenih objekata, poljoprivrede i malih preduzeća, piše u zaključcima donatorske konferencije.

 

Evropska komesarka Kristalina Georgijeva je u zaključku ovog skupa ocenila da je to bio veliki uspeh i ponovila na srpskom jeziku poruku "Niste sami", upućenu zvaničnicima Srbije i BiH.

Evropski komesari Štefan File i Kristalina Georgieva, slovenačka premijerka Alenka Bratušek i francuski ministar Loran Fabijus ukazali su da su solidarnost i pomoć potrebni zato što BiH i Srbija ne mogu same da obnove pogođena područja niti da u kraćem roku oporave svoje privrede.

Fabijus je rekao da se procenjuje da će za BiH najhitnije biti potrebno 650 miliona evra, a za obnovu Srbije 800 miliona evra. On je rekao da je Francuska spremna da uputi dodatnu hitnu pomoć od dva miliona evra i jednoj i drugoj zemlji, i naglasio da se u sve mere obnove stanova i infrastrukture moraju ugraditi energetska efikasnost i zaštita prirodne sredine.

Francuski ministar je rekao da je, imajući u vidu istoriju Balkana, jako važna ova konferencija pod geslom "Obnovimo zajedno". "Mi smo u stanju da sakupimo potrebna sredstva, a tu je reč i o našim vrednostima mira, solidarnosti, evropskog projekta, i to je i poruka ljudima u Srbiji i BiH", rekao je Fabijus.

Štefan File je rekao da će EU sa 195 miliona evra pomoći da se prevaziđe šteta od poplava, i precizirao da je BiH namenjeno 85 miliona evra, Srbiji 80 miliona evra, dok je 30 miliona određeno za regionalne projekte vodozaštite.

Slovenački ministar odbrane Roman Jakič je istakao da je Slovenija već dala 3,6 miliona evra neposredne pomoći, a da će danas obećati dodatnih milina evra za rešavanje stambenih potrebe pogođenog stanovništva, deminiranje i razvoj sistema za upozoravanje i upravljanje vodama.

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istakao da će njegova zemlja pružiti 400.000 evra dodatne pomoći. Prestavnica Kanade, koja je do sada izdvojila 800.000 dolara za hitne potrebe poplavama pogođenih područja, danas je obećala dodatnih 100.000 dolara za humanitarnu pomoć.

Švajcarska je obećala dodatnu pomoć od 11,8 miliona evra, Hrvatska 1,25 miliona evra, Mađarska milion evra, Češka 400.000 evra, Grčka 100.000 evra za BiH i 200.000 evra za Srbiju, a Rumunija 100.000 dolara.

Predstavnik Turske je objavio da je njegova zemlja odobrila dodanih dva miliona evra pomoći za BiH i 1,35 miliona evra za Srbiju, dok je Italija obećala dva miliona evra.


Direktna šteta nastala usled poplava koje su zadesile Srbiju iznosi 810,1 milion evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, navodi se u zvaničnom izveštaju o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije.
 

U ime Vlade Srbije Marko Blagojević je predočio da su potrebe Srbije za obnovu infrastrukture i stambenih objekata 943 miliona evra, a da su za oporavak potrebna još 403 miliona. Blagojević je rekao da će srpska ekonomija zbog šteta od poplava, umesto očekivanog rasta od 0,5 odsto BDP-a u ovoj godini imati pad od 0,4 odsto.

On je rekao da ukupna šteta iznosi 1,5 milijardu evra, da od toga u proizvodnom sektoru šteta iznosi milijardu i šezdeset tri miliona, stambenom sektoru naneta je šteta od 230 miliona, infrastrukturi 192 miliona, a rudarstvu i energetici 487 miliona evra.

Pročitajte još:

* ''Srbija računa na 40-50 miliona evra pomoći''

* Donatorska konferencija za pomoć Srbiji

2024 © - Vesti online