Četvrtak 17.07.2014.
09:13
E. V.

Carinski propisi na jednom mestu (2): Povraćaj poreza na dodatu vrednost

Foto Ilustracija
 



Uslov je da carinskom organu radi overe podnesete ispravno popunjen obrazac REF 4 (koji je na lični zahtev popunio prodavac) kao i originalne račune za kupljenu robu. Originalne račune i overen obrazac REF 4 zadržava stranka, a kopiju obrasca REF 4 zadržava carinik.


Carinik samo obavlja overu podnetog obrasca REF 4, ali ne i povraćaj plaćenog poreza na dodatu vrednost.

Carinski propisi na jednom mestu (1): Unos i iznošenje deviza


Obratite pažnju da u obrascu REF 4, u rubrici "broj putne isprave", koju popunjava prodavac robe, mora biti upisan broj pasoša stranog državljanina, a ne broj lične karte!
 

Potpis na obrazac REF 4

Kupac ili podnosilac zahteva potpisom na overenom originalu obrasca REF 4 potvrđuje prijem vraćenog poreza na dodatu vrednost u gotovini. Taj dokument potom služi prodavcu kao dokaz za poresko oslobađanje sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

Plaćeni porez se vraća u roku od šest meseci od dana izdavanja računa, uz overeni REF 4 obrazac koji kupcu izdaje prodavac.


Ako je overeni original obrasca REF 4 dostavljen poštom, kupac ili podnosilac zahteva dostavlja prodavcu broj računa u banci na koji će se izvršiti refakcija plaćenog poreza na dodatu vrednost, ako taj broj računa nije naveden u obrascu REF 4.


Na osnovu overenog originala obrasca REF 4, prodavac obavlja povraćaj plaćenog PDV-a kupcu ili podnosiocu zahteva. Povraćaj PDV-a realizuje se u dinarima gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koji navede kupac ili podnosilac zahteva.


Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši refakciju PDV-a odmah, a ako se uplaćuje na račun kupca, odnosno podnosioca zahteva, uplata se vrši u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

* U saradnji sa Upravom carina Republike Srbije

2024 © - Vesti online