Sreda 16.07.2014.
17:29
Srna

Teraju Rome glasnom muzikom

Romi se obradovali muzikom (Foto: Ilustracija)
 

Romi su stigli pre četiri dana u vozilima sa 14 kamp-kućica u ovaj grad udaljen oko 50 kilometara istočno od Brisela. Oni su se dogovorili sa vlasnikom jednog imanja da se parkiraju kod njega do utorka, 15. jula.

"Oni su u međuvremenu rekli da neće da odu, a sada ima 30 kamp-kućica. To je industrijska zona i nije predviđena za kampovanje", izjavio je gradonačelnik Žino Debro.

On je rekao da je angažovao di-džeja da pušta muziku na toj lokaciji od jutros u devet časova.

"To je način da izvršimo pritisak na njih. Bilo je veoma teško pregovarati sa 'ciganskim kraljem', kako se predstavio. Ovo je nenasilna metoda kojom tražimo od njih da se dogovorimo", rekao je Debro.

On je dodao da je muzika ograničena na maksimalno 95 decibela, što je jednako jačini buke koju stvara pneumatska bušilica sa udaljenosti od 15 metara. Lokalni mediji preneli su da je di-džej počeo set pesmom "Saltans of sving" grupe "Dajer strejts", a belgijska televizija prikazala je romsku decu kako plešu uz muziku.

"Želim da se zahvalim gradonačelniku. Veoma je lepo od njega što nam je poslao di-džeja da napravimo zabavu", izjavio je jedan stanovnik kampa.

Muzika je puštana do podneva, a Romi su se potom dogovorili sa policijom da do četvrtka napuste ovu lokaciju.

2024 © - Vesti online