Sreda 16.07.2014.
15:46
Beta

Donatorska konferencija za pomoć Srbiji

Hvala EU i UN na pomoći: Tomislav Nikolić
 

File je posebno zahvalio koorganizatorima konferencije, odnosno Sloveniji i Francuskoj, napomenuvši da su i druge zemlje pokazale veliku spremnost da pomognu.

"Nadam se da ćemo iskorititi ovaj trenutak solidarnosti da se u Srbiji i BiH ne bi ponavljale ovakve razorne štete", rekao je File.

On je pozvao Srbiju i BiH da se pridruže evropskim mehanizmima civilne zaštite, što će pojačati sistem civilne zaštite ovih zemalja, ali i dovesti ih u sklad sa standardima EU.


Nikolić je u govoru na donatorskoj konferenciji za pomoć Srbiji, i Bosni i Hercegovini (BiH) posle majskih poplava, rekao da će se Srbija sa posledicama poplava boriti godinama, a da je sasvim izvesno da će tada nastala katastrofa izazvati privrednu recesiju.

Kako je objasnio, po procenama ove godine privredna aktivnost Srbije opasti za 0,4 odsto, dok je ranije bio predviđen rasta od 0,5 odsto. U Srbiji su, naveo je Nikolić, poplavama posebno pogođeni stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, sistem odbrane od poplava, rudarstvo i energetika, proizvodnja i trgovina, vodosnabdevanje, odvođenje otpadnih voda i smeštanje otpada,
ugrožena je životna sredina, poremećeni su saobraćaj i druge komunikacije.

Nikolić je, u ime građana Srbije, zahvalio organizatorima i učesnicima donatorske konferencije za saniranje šteta od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a zahvalio je i zemljama koje su pojedinačno pomogle Srbiji tokom poplave.

Predsednik Srbije rekao je da Srbija ne može da nadokandi svu štetu samo iz donacija i pomoći, i da će možda tri četvrtine štete morati sama da podnese, ali da je u nevolji "sve što čovek dobije, svaki znak pažnje, solidarnosti i pomoći – znak za večnost".

Kako je rekao, Srbija ceni to što je EU pokazala razumevanje da Srbiju podrži i kroz fondove pretpristupne pomoći i to iz preostalih sredstava iz prethodnih budžetskih godina, koja iz raznih razloga nisu potrošena, a mogu se brzo angažovati. Nikolić je rekao da Srbija očekuje finalizaciju odluke o realizaciji
tih sredstava.

Predsednik je ukazao da je "danas stradala Srbija, sutra ko zna koja zemlja", te je "pouka celom svetu: nužno je da svi zajedno koordiniramo aktivnosti na planu ublažavanja posledica vremenskih nepogoda". Zato je "potreban što hitniji razvoj sistema adaptacije na klimatske promene i uspostavljanje mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa" i to odmah, rekao je Nikolić.

Srbiji je potrebna pomoć u saniranju štete i za stvaranje uslova za preventivne mere zaštite od poplava, pre svega za izgradnju odbrambenih linija na mestima mogućih izliva, a posebno na akumulacionim jezerima. Potrebni su, rekao je Nikolić i, antierozivni radovi na slivovima, duž rečnih korita, pošumljavanje i izgrada pregrada za sprečavanje bujica, sredstva za razbijanje lednih santi radi normalnog oticanja vode, izrada mreža za odvodnjavanje radi sprečavanja plavljenja
površina.

Predsednik je istakao da "Srbija dobročinstvo ne zaboravlja, podigla je spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć u Prvom svetskom ratu, a obeležiće dostojno, spomenikom u nekom od poplavljenih gradova, i ovo do sada nezabeleženo svrstavanje celog sveta uz naš narod".

2024 © - Vesti online