Sreda 16.07.2014.
12:59
Beta

Sindikati otkazali protest, sastaju se sa ministrom Vujovićem

Otkazana protestna povorka zbog sastanka sa ministrom privrede
 

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović rekao je agenciji Beta da će sastanak s ministrom biti u 16.00 sati, o rešavanju statusnog problema preduzeća u restrukturiranju sa ukupno 80.000 zaposlenih.

"Tražimo obezbeđivanje sredstava za pokretanje proizvodnje u preduzećima u restrukturanju, jer je vlasnik tih preduzeća država, tražimo i isplatu minimalnih plata i overa zdravstvenih knjižica, koja je bila dogovorena pre nekoliko meseci", rekao je on.

Sindikati blokirali centar grada, predali zahteve vlastima

On je rekao da sidnikati imaju i zamerke na rešenja predložena u novom zakonu o privatizaciji jer nema razvrstavanja i prioriteta za 154 preduzeća u restrukturiranju.

Nestorović je rekao i da radnici nude pomoć državi u nalaženju rešenja za preduzeća u restrukturiranju jer ih nabolje poznaju.

"Imamo predlog rešenja, ali naravno ne za sva preduzeća. Svesni smo da Zakon o privatizaciji mora da uradi svoje deo posla, ali i Zakon o stečaju mora da se primeni na deo od 154 preduzeća. Mi znamo tačno ko, gde, kada i kako statusno treba da reši svoj problem", rekao je Nestorović.

Sindikat pravosuđa: Vlada napala sindikalce

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je da Vlada Srbije izmene Zakona o radu brani napadima na plate sindikalnih lidera i zloupotrebljava medije da bi izazvala odbojnost građana prema sindikatima i zavadila sindikalno članstvo.
"Mediji su postali oružje za kontrolu i oblikovanje mišljenja, koje je najčešće u rukama vlasti. Plata predsednika sindikata je pitanje za članstvo jer članstvo bira, smenjuje i plaća predsednika sindikata izdvajanjem od svoje plate", piše u saopštenju.

2024 © - Vesti online