Četvrtak 17.07.2014.
03:33
Vesti

Fejsbuk važniji od života

Tokom vožnje više pažnje obraćaju na smarfon, nego na saobraćaj (Foto: Ilustracija)
 

Prema poslednjim istraživanjima, vozači u ovoj državi među najvećim su prekršiocima propisa zbog zavisnosti od pametnih telefona. Oni proveravaju svoje statuse na Fejsbuku, tvituju...


Iako su kazne koje policija piše nesavesnim vozačima paprene, mnogi u Viktoriji svesno rizikuju da plate 433 dolara i ostanu bez četiri poena sa dozvola, kako bi bili u vezi sa dešavanjima na društvenim mrežama.
 

U Kvinslendu poštuju propise

Među najdisciplinovanijim za volanom jesu vozači iz Kvinslenda, kod kojih samo tri odsto koristi mobilne telefone za volanom u poređenju sa 21 odsto vozača u Viktoriji.

Na osnovu dobijenih podataka iz istraživanja utvrđeno je da su vozači iz Viktorije među najčešćim prekršiocima saobraćajnih propisa, a kažnjavaju se jer šalju poruke dok čekaju promenu svetla na semaforima, odgovaraju na pozive ili šalju poruke dok voze ili čitaju poruke sa Fejsbuka, Tvitera ili Instagrama.


I policija u Viktoriji potvrđuje tačnost istraživanja koje je finansirala agencija ''Canstar Blue''. U rat sa nesavesnim vozačima, policija je ušla naoružana najsavremenijim radarima koji na čak 700 metara mogu da otkriju one koji tokom vožnje šalju poruke ili koriste mobilne telefone za slanje poruka, odnosno tvitovanje. Tokom prošle finansijske godine, policija u Viktoriji kaznila je rekordnih 60.000 vozača zbog upotrebe mobilnih telefona, a gledano dnevno, pisali su po 165 kazni.


Migen Dojl, koja je predvodila istraživački tim agencije Canstar Blue, navodi da 28 mladih vozača smatra da su novi zakonski propisi koji zabranjuju upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje prestrogi. Zbog takvih stavova mladih vozača, gospođa Elizabet Voler iz Komisije za saobraćajne nezgode u Viktoriji podseća da tokom pogleda od samo dve sekunde na mobilni telefon pri brzini od 50 km/h, vozilo pređe 27 metara.


- Želimo da podsetimo vozače da ne telefoniraju, ne šalju poruke i da ne koriste društvene mreže, jer time ne dovode samo svoje živote u opasnost već i živote drugih - naglasila je Elizabet Voler.

2024 © - Vesti online