Sreda 16.07.2014.
06:44
J. Arsenović - Vesti

Turska plovi po suvom

Neum (Foto: Arhiva)
 

Istovremeno, izbijen je još jedan poklički i na talasu osmanske imperijalne politike predizborni adut iz ruku turskog premijera Redžepa Erdogana.
 

Neum bez luke

Obala BiH na Jadranskom moru proteže se u dužini od oko 25 kilometara. Mali oblaski gradić Neum sa nekoliko hiljada stanovnika nema luku i već se godinama vode polemike da li i to malo mora što je pripalo BiH treba "potrošiti" na gradnju luke.

Njegova izjava da će svako ko dira Bošnjake imati protiv sebe sto miliona Turaka i da se zato "nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", ostao je tako samo deo praznih predizbornih obećanja kontroverznog turskog lidera koji se ovoga puta kandiduje za šefa države na Bosforu.


Za vojno političkog komentatora "Politike" Miroslava Lazanskog nema dileme da je nastojanje Turske da sa ratnim brodovima uplovi u bosanskohercegovačko more deo političke poruke Ankare upućene regionu u kojem je tako dugo u prošlosti bila i "bog i batina".
 

Miroslav Lazanski

- To je, zapravo, direktna politička poruka svima na Balkanu da Turska ne zaboravlja ko je ovde vladao 500 godina. To je poruka i Sarajevu i Banjaluci. Nije valjda Jadran tako mali da se zbog vežbi mora uplovljavati i u Neum? Odjednom, čak sa dve fregate? Strani turisti mogu da se uplaše, misliće da Rusi napadaju, a da Turci brane Neum - konstatuje ironično Lazanski.


Građani Neuma, kako saopštava zvanični sajt ove opštine, zadovoljni su donesenom odlukom o otkazivanju, jer bi se "u suprotnom nanele velike štete i sa ekološke i sa ekonomske strane". Vlasti jedinog primorskog gradića BiH, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati, oštro su kritikovali neki bošnjački mediji i političari. Oni, naime, ne vide ništa sporno u nameri turske ratne mornarice niti su se zgražavali na prethodnu odluku ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lugumdžije koji je na svoju ruku, a bez saglasnosti Saveta ministara BiH, dao "zeleno svetlo" za uplovljavanje fregata.
 

Preterali sa islamom

- Nesumnjivo da Turska ima potrebu da prikaže svoju vojnu snagu, ali na Balkanu ona vojno ne može da jača bez odoborenja SAD. Pre dva meseca Turska je započela najopsežniju pomorsku akciju kada su njeni brodovi krenuli u oplovljavanje celog afričkog kontinenta. Pristali su u čak 17, uglavnom muslimanskih zemalja, gde su sa domaćinima pregovarali i o prodaji oružja. Od spornih Erdoganovih izjava mene više brine to tursko preterano oslanjanje na islamski faktor i takav pristup pojačava nepoverenje u Srbiji, Makedoniji i u Bugarskoj prema zvaničnoj Ankari - komentariše za "Vesti" direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković.

Postavljaju pitanje kako Neumljanima nije smetao američki razarač MItscher
2005. ili četiri godine kasnije francuski ratni brod "Komandant Biro"?
Možda odgovor nudi predsednik Republike Srpske poznat po tome da nema dlake na jeziku.


- Turska želi BiH po meri Bošnjaka i krajnje je vreme da imamo na umu ozbiljne namere Turske da kreira prilike u BiH onakve kakve su njima potrebne - rekao je Dodik nakon prekjučerašnjih konsultacija u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem, a povodom spornih izjava turskog premijera.

2024 © - Vesti online