Sreda 16.07.2014.
08:00
cnet.com

Evo kako da zauvek obrišete podatke sa Androida

Foto: Ilustracija
 

"Google" još uvek nije davao nikakve zvanične informacije povodom pomenutih tvrdnji, ali bez obzira na to, istraživači iz “Cnet-a” imaju jednu ideju kako trajno obrisati sve podatke sa vašeg uređaja.

Prvi korak: Enkriptovanje telefona

Pre nego što rešite da obrišete sve što imate na telefonu, enkriptujte ga. Ovo bi svakako trebalo uraditi i ako ne želite da ga obrišete, jer ukoliko ga na primer izgubite, jako teško će neko pristupiti vašim privatnim podacima. Proces enkripcije će šifrovati sve podatke na uređaju, a čak i ukoliko ih “factory reset” ne obriše biće potreban poseban ključ kako bi ih neko dešifrovao.

Opciju je vrlo lako pronaći. Idite u “settings”, zatim “security” i odaberite opciju “Encrypt phone”. Kako bi enkriptovanje počelo neophodno je uređaj povezati na punjač, a u zavisnosti od količine podataka koje imate na telefonu zavisiće i vreme koje će biti potrebno da se proces završi.

Drugi korak: Uradite “Factory reset”

Sledeći korak ka uspešnom brisanju svih podataka sa vašeg Android telefona je “Factory reset”. Idite u “settings”, zatim “Backup & reset”, “Factory data reset” i obrišite sve podatke. Ukoliko želite nešto da sačuvate sa vašeg uređaja obavezno pre ovoga uradite “backup” svih stvari koje ne želite da izgubite.


Treći korak: Napunite telefon lažnim podacima (fotografije, muzika…)

Prva dva koraka će biti dovoljno za većinu ljudi, međutim ukoliko imate poverljive stvari koje nikako ne želite da padnu u pogrešne ruke, postoji još jedan sloj zaštite kada je u pitanju brisanje informacija sa Android telefona. Kada se “Factory reset” završi, vaš uređaj napunite lažnim fotografijama, kontaktima, i drugim podacima.

Sigurno se pitate zbog čega? To ćemo vam objasniti u poslednjem, četvrtom koraku.

Četvrti korak: Uradite još jedan “Factory reset”

Kada ste telefon napunili lažnim podacima, uradite još jedan “Factory reset” kako bi obrisali taj sadržaj sa uređaja. Ovo će još više otežati posao ako neko pokuša da pristupa realnim podacima koji su obrisani nakon prvog resetovanja na fabrička podešavanja. Razlog tome je što su oni biti zakopani ispod lažnog sadržaja koje ste ubacili u prethodnom koraku.

Ukoliko ste još paranoični da će neko pristupiti poverljivim podacima sa vašeg telefona, uradite korak tri i četiri nekoliko puta. Kao što smo već pomenuli, koraj jedan i dva će biti dovoljni za prosečne korisnike.

2021 © - Vesti online