Utorak 15.07.2014.
14:40
Beta

Gle čuda: Fiskalni savet podržao izmene Zakona o radu

Podrška izmenama zakona: Fiskalni savet Srbije
 

U oceni predloženih izmena Zakona o radu u koju je agencija Beta imala uvid, Fiskalni savet je naveo da izmene imaju za cilj ublažavanje uticaja institucionalnih ograničenja na funkcionisanje tržišta rada i omogućavaju fleskibilnost tržišta rada i
podsticanje formalnog zapošljavanja.

"Liberalizacija tržišta radne snage će stimulisati konkurentnije poslovanje i ekonomski rast privatnog dela srpske privrede", stoji u oceni.

Pozitivnim se ocenjuje to što se predviđa usklađivanje uslova za proširenje kolektivnog ugovora s evropskom praksom, čime se, kako je navedeno, povećava pravna sigurnost i predvidivost uslova poslovanja. Dodaje se i da je liberalizacija radnog zakonodavstva jedan od preduslova za racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru u narednom periodu.

U oceni predloga izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju navodi se da povećanje starosne dobi za penzionisanje žena ne predstavlja prepreku za zapošljavanje mladih radnika.

"Predložene izmene su u skladu sa najboljom međunarodnom praksom. Najveći broj evropskih država je u proteklom periodu već izjednačio starosnu granicu za penzionisanje žena i muškraca", navodi se u oceni.

Fiskalni savet sugerisao je da se u narednim godinama razmotri mogućnost automatskog usklađivanja starosne granice za penzionisanje s prosečnim trajanjem životnog veka u Srbiji.

Izmenama Zakona o PIO predviđa se izjednačavanje starosne dobi za penzionisanje žena s postojećom starosnom dobi za muškarace od 65. godina, s prelaznim periodom do 2032, zatim uvođenje penala za prevremeno penzionisanje.

2024 © - Vesti online