Utorak 15.07.2014.
13:16 >> 16:09h
Beta

Sindikati blokirali centar grada, predali zahteve vlastima

Sindikati predali svoje zahteve Ministarstvu privrede, pa onda i Skupštini Srbije (Foto: Arhiva)
 

Prema njegovim rečima, današnjem protestu će se pridružiti i zaposleni u Kliničkom centru Beograd i drugim ustanovama u zdravstvu i prosveti dok će na glavnom sindikalnom protestu zakazanom za četvrtak, 17. jul, prisustvovati predstavnici svih kliničkih centara u Srbiji.


Radnici iz preduzeća u restrukturiranju su posle sastanka u Domu sindikata krenuli u protesnu šetnju do Ministarstva privrede gde su predali svoje zahteve, a potom i Skupštini Srbije. Za vreme protesne šetnje saobraćaj je otežan centralnim gradskim ulicama.

Zaposleni u preduzećima u restrukturiranju su istakli da su nezadovoljni predloženim izmenama zakona o privatizaciji i o stečaju, kao i izmenama Zakona o radu.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović je pozvao radnike da organizuju proteste i blokiraju celu Srbiju, dok se ne usvoje njihovi zahtevi.

"Vlast nije dobila od nas manadat za ovakve zakone. Moramo da uradimo sve da im 'zapržimo čorbu'. Otpor ovoj vlasti na svaki način", rekao je Mihajlović, posle čega je bio pozdravlen burnim aplauzom.

Predsednik radne grupe sindikata za preduzeća u restrukturiranju Goran Milenić najavio je da će radnici i sutra organizovati protesnu štenju u Beogradu, a u četvrtak će biti održan veliki protest protiv usvajanja zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju.

On je istakao da radnici u Srbiji imaju "poslednju šansu" da se izbore za svoja prava, jer će većina preduzeća u restrukturiranju prvo ići na tendere, a onda u stečaja i radnici će ostati bez posla.

Sindikati ocenjuju da većina preduzeća u restrukturanju mogu da opstanu jer imaju tržište, ali da će biti zatvorena pod pritiskom uvozničkog lobija.

2024 © - Vesti online