Utorak 15.07.2014.
12:34
Beta

Tužilaštvo: Pritvor Šešelju je potpuno po zakonu, odbiti mu zahtev za odštetu

Tužilaštvo smatra da je sve ''legalno'': Vojislav Šešelj
 

Šešelj, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, nedavno je od Tribunala zatražio odštetu od 12 miliona evra, tvrdeći da je u pritvoru zadržan protivpravno i neosnovano duže od 11 godina.

U pritvoru Tribunala Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je obelodanjena optužnica protiv njega. Odgovarajući na Šešeljev zahtev tužilac Matijas Markusen podvukao je da je pritvor "i dalje zakonit" zato što je zasnovan na nalogu suda i optužnici za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Pročitajte još:

* Šešelj i definitivno ostaje u Hagu

* Beograd oprao ruke od Šešelja

* Slučaj Šešelj: Garancije Haga neprihvatljive

* Igre glavama zbog Šešelja

* Šešelj od Haga traži 12 miliona evra odštete

Tužilaštvo podseća da su u Šešeljev pritvor uračunate i tri kazne za nepoštovanje suda u ukupnoj dužini od 54 meseca. Po tužiocu Markusenu, Šešelj, koji se brani sam, "nikada nije čak ni pokušao da ispuni uslove za privremeno oslobađanje". Kada je nedavno raspravno veće, na svoju inicijativu, pokrenulo proceduru za privremeno oslobađanje, Šešelj je "ponovo odbio da se povinuje uslovima koje je veće smatralo neophodnim".

"Šešelj, stoga, ostaje u pritvoru. Njegov zahtev za odštetu zbog navodno protivpravnog i neosnovanog pritvora zbog toga valja odbiti", zaključio je zastupnik optužbe.

Statut i pravilnik Tribunala, inače, ne predviđaju obeštećenje optuženih iz bilo kog razloga, a sud, kao institucija UN, uživa i imunitet. Šešelj u sudskom pritvoru u Sheveningenu očekuje presudu, posle suđenja koje je započelo u novembru 2007. Izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar prošle godine, ali je odloženo pošto je sud, na zahtev optuženog, iz raspravnog veća zbog pristrasnosti
izuzelo danskog sudiju Frederika Harhofa.

Umesto Harhofa, Tribunal je u veće imenovao sudija Madaje Nijanga iz Senegala. Od kraja prošle godine, sudija Nijang, budući da nije učestvovao u procesu, čita ceo zapisnik sa suđenja, kako bi mogao da, zajedno s predsedavajućim Žanom-Klodom Antonetijem i članicom veća Flavijom Latanci, donese presudu.

Kada će presuda Šešelju biti izrečena još nije izvesno, zato što je sudija Nijang zatražio dodatno vreme za upoznavanje sa predmetom.

2024 © - Vesti online