Utorak 15.07.2014.
12:06
Srna

"Zahtev Hrvatske za suđenje Martiću besmislen"

Zahtev za suđenju Milanu Martiću u Hrvatskoj nije pravno moguć
 


On je ocenio da je pokušaj hrvatskog pravosuđa da ponovo sudi u predmetu u kome već postoji pravosnažna haška presuda pravno nedozvoljen i besmislen.

"To je već presuđena stvar. Protiv Milana Martića je, zbog istih činjeničnih navoda, bila podignuta optužnica od Haškog tribunala i taj je postupak okončan pravosnažnom presudom", rekao je Milovančević za "Danas".

On dodaje da povremeno posjćuj Martića, koji služi višedecenijsku zatvorsku kaznu u zatvoru u Estoniji.

"Martić služi kaznu u Estoniji, gde nema ambasade Srbije, nema srpske zajednice, niti crkve, a on je verujući čovek. Nema direktnog voza, autobusa, niti aviona. On ne zna ni ruski ni estonski. Milan Martić se praktično nalazi u progonstvu", kaže Milovančević.

On je podsetio da se više puta obraćao Haškom tribunalu sa molbom da se iznađe drugačije rjšenje za Martićevo služenje kazne.

I Čeleketić optužen

Županijski sud će za isto delo suditi u odsustvu Milanu Čeleketiću, bivšem komandantu Vojske RSK koji se, prema tom listu, navodno krije u Srbiji.

Pedesetdevetogodišnjeg Milana Martića, bivšeg policajca i predsednika nekadašnje Republike Srpske Krajine, Haški tribunal je 2007. godine osudio na 35 godina zatvora.

Osuđen je za zločine koje su pripadnici milicije i oružanih snaga RSK počinili nad nesrpskim stanovništvom u Kninskoj Krajini i zapadnoj BiH od 1991. do 1995. godine, kao i za rakete ispaljene na Zagreb 2. i 3. maja 1995, kojima je pokušao da zaustavi proterivanje Srba iz zapadne Slavonije u akciji "Bljesak".

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je prije nekoliko dana da je za Martićem izdat nalog za hapšenje, kako bi mu se sudilo za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog 1995.godine.

Županijski sud očekuje izjašnjavanje Estonije i Haškog tribunala kako bi se utvrdilo pod čijom je ingerencijom Martić i na koji način bi se obezbedilo njegovo prisustvo na suđenju - da li bi mogao biti prebačen u Zagreb ili bi pratio suđenje video-linkom.

2024 © - Vesti online