Utorak 15.07.2014.
08:17
Lj. Ivanović - Vesti

Globalna špijunaža (3): Spas u Rusiji

Edvard Snouden spas našao u Moskvi

Tamo je novinarima "Gardijana" predao supertajnu dokumentaciju, a potom pobegao u Moskvu. Izvorna namera mu je bila da ode na Kubu, ali kako mu je pasoš bio proglašen nevažećim dok je bio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Domodedovo, Snouden je ostao zaglavljen u ruskoj prestonici.


Oni sumnjičaviji ne veruju baš u ovu verziju mladog odbeglog američkog obaveštajca i veruju da je njegov cilj od prvog trenutka i bila Rusija.


Domaćini su mu pružili maksimalnu zaštitu, svesni da bi Amerikanci bili spremni čak i da ga likvidiraju, premda bi to bila jako rizična misija. Zato je mesto njegovog boravka i sada tajno. Ipak, nekoliko sajtova je objavilo fotografije iz kojih se vidi da je Snouden ili u Moskvi, ili tamo često dolazi.
 

Bez susreta s Putinom

Edvard Snouden je istakao da nije imao nikakvog kontakta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otkad je dobio azil u Rusiji i demantuje da ga plaća ruska vlada. Priznao je da mu nedostaje porodica, kolege i posao, tvrdeći da je patriota koji još služi američkoj vladi.

 

Iako je nesumnjivo svestan opasnosti koje vrebaju, Snouden je krajem maja u šokantnom intervjuu američkoj TV mreži NBC rekao da bi želeo da se vrati kući. Tom prilikom je sebe okarakterisao kao patriotu koji je otkrio zloupotrebe u svojoj zemlji kako bi državi zapravo pomogao.


- Ponekad da bi uradio pravu stvar, moraš da prekršiš zakon. Bez obzira na to da li postoji mogućnost za amnestiju ili pomilovanje, to javnost treba da odluči - konstatovao je Snouden.

Tajna dokumenta NSA, koja je Snouden prosledio novinskim kućama, pokazala su detaljnu praksu prikupljanja podataka o milionima telefonskih poziva u SAD i širom sveta, a saznalo se da agencija nadgleda i strane lidere. Snouden se branio od optužbi američke administracije da je haker i izdajnik koji je ugrozio živote otkrivanjem razmera špijunskog programa NSA.
 

Dođi, samo dođi

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da Edvard Snouden treba da se vrati kući.
- Ako Snouden želi da se vrati u Sjedinjene Države, mi ga možemo imati na letu već danas. On, u svakom slučaju, treba da se vrati. To bi uradio pravi američki patriota. Patriota SAD ne bi tražio utočište ni u Rusiji ni na Kubi ili u bilo kojoj drugoj zemlji. Pravi patriota bi u SAD izašao pred američki narod. Ako mu je Amerika, kao što tvrdi, važna, ako zaista veruje u Ameriku - onda mora verovati i u američki sudski sistem - rekao je Keri.

 

Pravi špijun

- Mene su obučili za špijuna u klasičnom smislu te reči i ja sam živeo i radio u inostranstvu praveći se da radim poslove koje nisam radio i ne koristeći svoje pravo ime. Zato kada tvrde da sam ja sistemski administrator na nižem nivou i da ne znam šta govorim, oni time pokušavaju da sve obmanu - rekao je Snouden za NBC.

- Situacija je odredila potrebu da to bude rečeno javnosti. Znate, Ustav SAD je bio prekršen u velikoj meri - rekao je Snouden i dodao da to nije nanelo štetu zemlji jer su "kao posledica toga, tri ogranka vlade izvršila reforme".
 

Pročitajte još:

1. Veliki brat živi u Americi

2. U raju se sve snima

Snouden je rekao i da je prošao kroz obuku za špijuna i radio kao tajni agent u inostranstvu za CIA i optužio SAD da su ga primorale da izbegne u Rusiju.


- Realnost je da nikada nisam nameravao da završim u Rusiji. Imao sam rezervisan let za Kubu na putu ka Latinskoj Americi, a zaustavljen sam jer je vlada SAD odlučila da poništi moj pasoš i blokira me na moskovskom aerodromu - rekao je Snouden.

Sutra - Globalna špijunaža (4): Tajne slomljenih srca

2024 © - Vesti online