Utorak 15.07.2014.
08:00
mondo.rs

Evo gde grešimo prilikom pranja zuba

Perite zube minimum dva minuta (Foto: Ilustracija)
 

Biramo tvrde četkice za zube - Trebalo bi da odaberemo meke ili ekstra meke četkice, kako ne bismo oštetili zubnu gleđ, kaže stomatolog Lina Palomo. Tvrde četkice namenjene su najpre čišćenju zubnih proteza, a ne prirodnih zuba.

Previše smo grubi - "Ukoliko agresivno trljate zube četkicom, čak i onom najmekšom, možete da povredite desni i oštetite zubnu gleđ", kaže Alis Bogozijan iz Američkog stomatološkog udruženja. Ako pravilno perete zube, iglice na četkici za zube ne bi trebalo da se savijaju prilikom pranja. Ukoliko koristite električnu četkicu, jednostavno je uključite i pomerajte od zuba do zuba, bez ikakvog pritiska.


Kratko peremo zube - Da bismo dobro i temeljno oprali zube, potrebno je da proces pranja traje oko dva minuta. Ovog pravila se retko ko pridržava, a od ključne je važnosti za održavanje higijene zuba i usta.

Zaboravljamo na jezik - "Na jeziku se sakupljaju ostaci bakterija od hrane i pića koje unosimo", objašnjava stomatolog dr Stenton. Te bakterije se šire ustima, povećavaju rizik od karijesa, gingivitisa (upale desni) i neprijatnog zadaha. Da biste to sprečili, kada perete zube, ne zaboravite da četkicom operete i jezik.


Kutije za četkice - Mnogi četkicu za zube odlažu u kutijicu namenjenu za to, misleći da na taj način sprečavaju sakupljanje bakterija. Zapravo, tako je zarobljavaju u kutiji sa bakterijama.

2024 © - Vesti online