Utorak 15.07.2014.
08:00
Seebiz.eu, mondo.rs

Turisti navalili na Grčku, hotelijeri podigli cene

Santorini, jedno od najekskluzivnijih letovališta u Grčkoj
 

Neki hotelijeri su u tome uočili priliku za brzu zaradu, pa su u julu cene noćenja u hotelima porasle za 13,5 odsto u poređenju sa prošlom godinom, izračunao je turistički online-portal Trivago.

"Hotelske cene se formiraju prema ponudi i potražnji”, rekao je predsednih SETE-a Andreas Andreadis. Naravno, ne može se isključiti da su pojedini hotelijeri na vodećim turističkim destinacijama u Grčkoj, na primer na Mikonosu ili Santorinu, osetno podigli cene. I u glavnom gradu Atini će još ove godine verovatno osetno porasti cene, kaže Andreadis. Ipak, mora se imati na umu da su tamo prošle godine zbog krize cene pale do 50 odsto, naglašava on.

Na turizam otpada gotovo petina grčkog društvenog proizvoda. Prošle je godine zahvaljujući turizmu, Grčka prvi put od 1948. imao pozitivan privredni bilans.

Početkom aprila je ministarka turizma Olga Kefalogiani nedvosmisleno upozorila na opasnost rasta hotelskih cena: proteklih kriznih godina je Grčka mogla da snizi cene i postanei konkurentna, kaže ona.

Andreadis naglašava da cene reguliše samo tržište, i dodaje da turističkom ponudom u Grčkoj ne vlada mali broj ponuđača koji bi mogli stvoriti kartel, nego veći broj međusobno konkurentnih preduzeća. Osim toga, nema se nema drugih prigovora kada je reč o odnosu cene i usluge, kaže Andreadis, koji i sam ima skupi hotel na severu Grčke.

Prema procenama turističkih radnika, na prvom mestu po broju turista u Grčkoj će ove godine biti Nemci sa očekivanih 2,7 milijuna gostiju. Slede Britanci i Rusi, kojih je više od million prošle godine posetilo Grčku. Rusi prosečno troše gotovo 100 evra dnevno, što raduje grčke domaćine.

2024 © - Vesti online