Ponedeljak 14.07.2014.
17:40
92.net, Huffington Post

Kako je jedna devojčica postala prava princeza

Emili i Džeremaja Hiton sa zastavom "Hitonovog kraljevstva"
 

Pre nekoliko meseci Hiton se igrao sa Emili i ona ga je pitala da li će ikada moći da postane prava princeza.

"Tada nisam imao pojma kako ću joj ispuniti želju, ali sam znao da moram pronaći način", napisao je Hiton u Facebook postu.

Potraga za rešenjem dovela ga je do Bir Tavila, područja koje je zbog raznih razmirica između Egipta i Sudana već neko vreme "ničija zemlja". Prema navodima agencije AP, planinska regija je jedna od poslednjih delova tla na zemlji koja nema "vlasnika".

Hiton je pešačio kroz pustinju u junu i na Bir Tavilu postavio zastavu "Hitonovog kraljevstva", koju su osmislila njegova deca. Kada je došao kući, zahtevao je od svih da se sedmogodišnjakinji obraćaju sa "princeza Emili". Njegova supruga Keli i on su joj takođe kupili krunu.

Njoj se ostvario najveći san: Princeza Emili
 

Šilija Karapiko, profesor politikologije i međunarodnih studija na Univerzitetu u Ričmondu kaže da će verovatno Egipat i Sudan morati da priznaju Hitonov zahtev kao legitiman.

Hiton kaže da će tražiti "formalno priznavanje" od Afričkih zemalja i da je uveren da će biti ozbiljno shvaćen. Predstavnici egipatske i sudanske ambasade u SAD nisu komentarisali ovaj slučaj.

Princeza Emili rekla je za "Bristol Herald Courier" da se brine da li deca u ovoj regiji imaju dovoljno hrane. Njen otac planira da novostečeni suverenitet iskoristi kako bi napravio poljoprivredni centar u ovoj oblasti i kaže da će njegova "nacija" imati cilj da pomaže drugim ljudima.

Nije poznato da li će drugo dvoje Hitonove dece, Kaleb i Džejson poneti titule prinčeva.

Kako je Bir Tavil postao ničija zemlja?

Bir Tavil

Prema ugovoru iz 1899. Bir Tavil pripao je Sudanu, a zauzvrat je Egipat dobio deo zemlje poznate pod nazivom Hala'ib, koja je mnogo veća i ima mnogo više resursa od Bir Tavila.
Međutim, ugovor iz 1902. daje Halai'b Sudanu, a Bir Tavil Egiptu. Pošto obe zemlje žele Halai'b, svaka samo priznaje ugovor prema kom je Halai'b u njihovom vlasništvu.
Do danas ni jedna nije priznala Bir Tavil kao svoju teritoriju, jer bi time automatski Halai'b prepustila onoj drugoj.

2024 © - Vesti online