Ponedeljak 14.07.2014.
07:47
D. Lj. Joksić - Vesti

CIA sakrila atentatore na predsednike

Atentatori CIAe su visoko postavljeni u državnim strukturama prema tvrdnjama Ivan Babanovskog
 



Babanovski je zaključio da ne bi mogao mirno da spava da je na mestu sadašnjeg šefa države Đorđa Ivanova i premijera Nikole Gruevskog zato što su atentatori visoko postavljeni u državnim strukturama.


- Jordan Mijalkov je stradao u sumnjivoj automobilskoj nesreći. Njega je vozio Mile Jovanovski, zvani Mile Kurbla, vozač koga sam ja doveo u službu. On je bio prvak Makedonije u spidvej trkama i sigurno nije njegovom krivicom došlo do izletanja i prevrtanja, već je vozilo za to bilo pripremljeno. Smrt Mijalkova je klasičan atentat, u kojoj je jedino ostao živ vozač Jovanovski koji je zbog saobraćajke bio osuđen - kaže Babanovski.


Prema njegovoj oceni, organizatori su procenili da prvo treba ukloniti Jordana Mijalkova kako bi lakše ubili Gligorova, koji je smetao tadašnjem državnom vrhu i krupnom biznisu.

Muk iz Amerike

- Ja sam bio prijatelj Gligorova i pitao sam ga zašto ne pita njegove prijatelje u CIA ko je želeo da ga ubije. Gligovor mi je odgovorio da ih je tri puta pitao, ali mu nisu ništa odgovorili. Ja sam mu na to rekao: "Predsedniče, samim tim su vam sve odgovorili" - priseća se Babanovski.


- Ista grupa imala je udela i u atentatu na drugog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, koji je stradao u avionskoj nesreći u BiH - kaže Babanovski.


On je ubeđen da su CIA i njene prijateljske službe tačno znale ko je pripremao i realizovao atentat na Gligorova. Kaže da su odmah nakon atentata CIA i FBI došli u Skoplje i uključili se u istragu samo da bi uklonili tragove, odnosno delove laserskog detonatora kojim je aktiviran eksploziv u trenutku prolaska automobila Gligorova. Babanovski objašnjava da su jedno CIA i zapadne obaveštajne službe u to vreme imale takve detonatore.

2024 © - Vesti online