Ponedeljak 14.07.2014.
04:22
B. Grujić - Vesti

Bufalo Bil u Zrenjaninu

Razglednica koja prikazuje defile cirkusa
 


Osim plakata, postoji i nekoliko novinskih članaka iz tog vremena koji govore o tadašnjoj senzaciji i atrakciji koju je podrazumevao Bufalov cirkus. Lokalne novine objavile su priču o iskrcavanju Bufalovog cirkusa iz vagona na železničkoj stanici, a autor teksta je bio impresioniran veštinom kauboja i poslušnošću konja koji su pored železničke stanice formirali kolonu. Oni su potom prodefilovali kroz varoš, praćeni mnoštvom dece i znatiželjnika.


U zrenjaninskom Istorijskom arhivu nalazi se još jedno svedočenje o tom događaju - razglednica koju je poznatom književniku Todoru Manojloviću poslao njegov brat Ivan. Todor je u to vreme studirao prava u Temišvaru, a brat ga je sa oduševljenjem razglednicom obavestio da je u Bečkereku bio Bufalo Bil i da je njegove vragolije i te kako vredno pogledati. Ivan Manojlović je svom bratu Todoru čak preporučio da mu uzme kartu za prvi red, koja košta jednu forintu, jer se odatle najbolje vidi.


U velikoj turneji američkog cirkusa Bufalo Bil je posetio i Beograd, Smederevo i Pančevo, a narod Kraljevine Srbije zabezeknuto je gledao u ergelu dresiranih konja, slonove, lavove, majmune, medvede i oko 200 izvođača cirkuskih veština. Glavna atrakcija bila je bitka Indijanaca i kauboja. Predstavu su izvodili, tako su govorili publici, pravi Indijanci.
 

Grizlijeve kandže

Ogrlica od kandži grizli medveda i pištolj kolt 45, koji su pripadali Bufalu Bilu, prodati su u junu na aukciji u Dalasu za više od 80.000 dolara.
Aucijska kuća Heritejdž, koja je bila organizator licitacije, saopštila je da je čuveni lovac na bizone dobio ogrlicu od poglavice Sijuksa, Bika Koji Sedi, a da je revolver kupio 1883. u Njujorku.


Šou "Divlji zapad" proslavio je Bufalo Bila širom Amerike i Evrope. Rođen je kao Vilijam Frederik Kodi, a nadimak je stekao kao vešt lovac na bizone, navodno je za godinu i po dana ubio 4.282 bizona. Rođen je u Ajovi, a imao je 11 godina kad je izgubio oca. Radio je kao poštanski kurir, kopao zlato, a borio se u američkom građanskom ratu. Posle silnih pustolovina završio je kao biznismen. Kupio je veliki ranč u Nebraski, gde je otvorio i hotel, a umro je u Denveru 1917. godine.   

2024 © - Vesti online