Nedelja 13.07.2014.
14:39
Beta

Vučić pozvao Dodika na hitne razgovore

Milorad Dodik izrazio zabrinutost zbog izjava Erdogana i zatražio pomoć od Vučića
 

Turski premijer je na predizbornom skupu u subotu uveče u Antaliji, kao "braću" kojoj Turska "ne može okrenuti leđa", pomenuo Palestinu, Bosnu, Siriju, Irak, Egipat, Burmu, i kazao da bi svako ko "dirne" Bošnjake, imao protiv sebe 100 miliona Turaka.

Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira I bezbednosti, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnjusa medijima.

"Srbije je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji", navodi se usaopštenju.

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da Erdoganova izjava predstavlja "pretnju", mešanje Turske u unutrašnje stvari BiH, kao I "ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH".

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ocenio je da je to do sada "najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i pretnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a žive u BiH".

Premijer Turske, koja je članica Saveta za primenu mira u BiH, izjavio je i da će turski ratni brodovi uploviti u Neum, jer je to podrška suverenitetu BiH.

Vlasti BiH nisu dale dozvolu za uplovljavanje turskih brodova jer su se tome usprotivili vlasti i stanovništvo Neuma.

2024 © - Vesti online