Subota 12.07.2014.
13:33
Danas

SPS protiv proglašenja dana sećanja na Srebrenicu

Dijana Vukomanović smatar da je pogrešno da se izdvaja svaki poseban zločin
 

Za razliku od njih Srpska napredna stranka smatra da bi Srbija trebalo da obeležava taj dan, iako su već godinama komandanta vojske RS Ratka Mladića veličali kao najvećeg srpskog heroja. 

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, dan nakon što su Žene u crnom predale molbu za pokretanje inicijative za obeležavanje tog dana, ćute i ne odgovaraju na pitanja Danasa kakav je stav predsednika o tom pitanju. 

"A zašto onda ne bismo proglasili dan sećanja na progon nad svim žrtvama? Takav pristup izdvajanja masovnog zločina nije dobar, jer bismo onda morali i sve druge pogrome, da li nad srpskim, muslimanskim, hrvatskim, albanskim, ili
bilo kojim drugim narodom, da tako obeležavamo, da imamo posebne datume za sve ostale narode koji su stradali u etničkom konfliktu" smatra šefice poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije Dijana Vukomanović. 

"Mi Srbi isto tako imamo pogrom i u Oluji i onaj 2004. na Kosovu" rekla je Vukomanović za Danas objašnjavajući zbog čega se ta stranka protivi obeležavanju tog dana. 

Međutim, prema rečima , šefa poslaničkog kluba naprednjaka u parlamentu Zorana Babića, „neophodno je podsećanje na strahovita dešavanja iz naše prošlosti“.

Da li bi to bilo kroz dan sećanja na žrtve, da li kroz neke druge oblike, svejedno je. Najvažnije je da Beograd vodi ozbiljnu politiku dobrih odnosa sa susedima u regionu, odnosno da to ne bude samo deklarativne prirode, zaključio
Babić.

Da je to pitanje važno i da bi taj dan trebalo obeležiti, slaže se i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović.

Pripremiti teren najpre i obeležiti taj dan, svakako bi trebalo. Samo da to doprinosi miru, a ne nekakvim drugim ishodom, smatra Mićunović.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš istakao je za Danas da svest u Srbiji još nije obuhvatila da se tamo dogodio genocid, stravičan masakr i koliko je važno da se to obeležava u Srbiji.

Međutim, siguran sam da će doći dan kada će taj dan i u Srbiji biti obeležen onako kako dolikuje, istakao je Kostreš.

2024 © - Vesti online