Nedelja 13.07.2014.
08:00
blic.rs

Jaguar predstavio "virtuelnu" šoferšajbnu

Jaguar Lend Rover predstavio virtuelnu šoferšajbnu koja koristi čitavu liniju vetrobrana kado displej
 

Jaguarova virtuelna šoferšajbna koristi čitavu površinu vetrobrana kao displej pa pogled vozača konstantno ostaju fokusiran na put. Sve od brzinometra, preko lampica upozorenja i navigacije se projektuje na šoferšajbnu, a tu su i specijalne grafike koje bi pomagale profesionalnim vozačima na trkačkim stazama.

Kao i u kompjuterskim simulacijama automobilskih trka, na vetrobranu ispred vozača se projektuje optimalna putanja staze dok je signalizacija za kočenje označena promenama boje.

Još jedna zanimljiva opcija je i "ghost car", vizualizacija vašeg automobila iz prethodnog kruga vožnje radi poređenja, a tu su i virtuelni čunjevi koji za potrebe vežbe mogu da se rasporede po stazi ispred automobila.

Dr Volfgang Eple, direktor tehnološkog centra Jaguar Lend Rovera je objasnio ceo projekat:

“Prezentovanjem najkvalitetnije moguće slike, vozač samo treba da pogleda na šoferšajbnu i dobije sve potrebne informacije. Virtuelne slike pomažu vozaču da precizno proceni brzinu i razdaljinu i dovode do boljeg donošenja odluka koje će poboljšati kako svakodnevnu, tako i vožnju na trkačkoj stazi."

Sistem je i dalje u razvojnoj fazi, a jedna od ideja je i da se uvede prepoznavanje gestova kojima bi se kontrolisao program kako bi se smanjila distrakcija prilikom traženja i pritiskanja dugmića.

2024 © - Vesti online