Petak 11.07.2014.
17:40
Beta

File: EU čvrsto da prigrli Zapadni Balkan

''Evrointegralni'' zagrljaj: Štefan File i Ivica Dačić
 

"Vreme je da čvršće prigrlimo Zapadni Balkan... Proces proširenja je najuspešniji transformacijski mehanizam", rekao je File drugog dana Croatia Foruma, prenela je agencija Hina.

Na panelu "EU integracija Zapadnog Balkana: sličnosti i razlike", File je istakao važnost jačanja verodostojnosti zemalja kandidata i podržao nastavak proširenja EU. Na skupu učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je ocenio da se proces integracije Zapadnog Balkana odvija u pozitivnom smeru i da je evropska perspektiva bila ta koja je dijalog Beograda i Prištine "učinila mogućim".

"Zastoj u integracijskom procesu poslao bi vrlo lošu poruku javnosti zemalja regiona i bio bi potpuno kontraproduktivan", zaključio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, napredovanje prema EU treba da bude prema učinku i ostvarenim reformama. On je ukazao da je za Srbiju, osim pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje pravne države, najteže poglavlje 35 koje se odnosi na pitanje Kosova.

I slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak podržao je nastavak proširenja EU, a ključnim za napredovanje regiona smatra saradnju među susednim državama.

2024 © - Vesti online