Subota 12.07.2014.
08:00
Vestionline

Rajsko ostrvo Marlon Branda otvoreno za turiste

Očaran ostrvom, Brando je odlučio da ga kupi, a s Taritom se i oženio i dobili su dvoje dece. Ostrvo je bilo njegovo privatno utočište, daleko od reflektora Holivuda, a deset godina posle glumčeve smrti, 1. jula, za javnost je otvoren luksuzni rizort koji nosi njegovo ime.

Ovo izolovano ostrvce nalazi se 50 kilometara severno od Tahitija, a ime ostrva je polinezijska reč koja znači "na udaljenosti". Unutrašnja laguna široka je sedam kilometara, a iz vazduha izgleda kao ogromna kada okružena s 13 koralnih ostrvaca.

Bele peščane plaže, palme i more koje se preliva u svim nijansama tirkizne boje dom su brojnih morskih kornjača i egzotičnih ptica, a jedini zvuk koji čujete je kada kokos padne s drveta. Brando je ostrvo zamislio kao održivo, ekološko područje, a san mu je bio na njemu sagradi hotel, osnuje umetničku koloniju i uzgajalište rakova. Taj san su ostvarila njegova deca i porodični prijatelj, hotelijer Ričard Bejli, a prema nekim procenama u rizort je uloženo 50 miliona evra.

Mirisno ulje kao suvenir

Ako vam se posreći u životu i uspete da odete na ovo ostrvo, nemojte ostavljati napojnice jer one nisu uobičajene u polinezijskoj kulturi, a cenkanje se smatra nepristojnim.

 

Među najpopularnijim suvenirima su tahićanski crni biseri, tropski sapuni, mirisno monoi ulje koje se dobija natapanjem cveta gardenije u kokosovom ulju, tahićanska vanila, cvetne ogrlice i pareo živopisnih boja poput onih kakve nose Tahićanke koje je ovekovečio Pol Gogen na istoimenoj slici.

Brando sa svojom Tahićankom
 

Luksuzno odmaralište sastoji se od 35 vila sagrađenih u polinezijskom stilu, s mnogo drveta i prirodnih materijala, od kojih svaka ima privatnu plažu i bazen. Gostima su na raspolaganju i fitnes centar, knjižara, prodavnica bisera, organski voćnjak i povrtnjak, i naravno spa centar. Osim tradicionalnih polinezijskih jela u dva restorana nudi se i francuska kuhinja i sveže ulovljene ribe i rakovi.

A smeštaj ovde, možete pretpostaviti, nikako nije jeftin - cene se kreću od 2.460 dolara na noć za jednosobni bungalov do 7.350 dolara za trosobnu vilu.

"Voleo bih da ostrvo ostane mesto koje će Tahićane zauvek podsećati na to ko su i šta su bili stotinama godina ranije", izjavio je jednom

Brando. U skladu s tim, rizort je sagrađen prema najvišim standardima očuvanja životne sredine - električna energija se dobija kombinacijom solarnih panela i generatora koje pokreće kokosovo ulje, a za rashlađivanje prostorija koristi se voda iz morskih dubina.

Među brojnim aktivnostima izdvajaju se ronjenje, vožnja kajakom i kanuom, tenis, vožnja bicikla i vožnja na dasci za jedrenje uz pomoć vesla, a posetioci mogu da posmatraju i kako se gnezde morske kornjače.

Ostrvo je dostupno čarter linijom "Er Tetiaroa", koja dvaput dnevno leti iz Papetea, glavnog grada Polinezije gde je smešten i međunarodni aerodrom, a let traje 15 minuta. Do Papetea možete stići direktnom linijom iz Los Anđelesa ili preko Honolulua. Najbolje vreme za putovanje je od maja do oktobra, kada su temperature niže i manje je kiše. Zvanični jezici su francuski i tahićanski, iako u turističkim područjima govore i engleski, a valuta je polinezijski franak.

2024 © - Vesti online