Petak 11.07.2014.
08:14
Ž. Marković - Vesti

Đukić na lečenju, a ne u bekstvu

Ne beži od istine: Novak Đukić
 

Mediji u Sarajevu su preneli da je Đukić, koji je osuđen zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji, nedostupan pravosudnim organima BiH, pa ne može biti upućen na izdržavanje kazne.


Duško Tomić je izjavio da je Đukić u Beograd otišao pre 17. juna kada mu je izrečena presuda.
 

Nema poternice

U Sudu BiH potvrđeno je da za Novakom Đukićem još nije raspisana nikakva poternica, i da se još uvek prikuplja dokumentacija i informacije o celom slučaju. To, međutim, ne znači da poternica neće biti raspisana. Ipak, kako stvari stoje, general Đukić nema nameru da postane medijski slučaj oko koga se spore dve države.

- Kada dobije uput za krivične sankcije, Đukić će se odazvati. Do danas on je slobodan čovek i nije dobio uputni akt niti ima ijedan dokument koji mu zabranjuje kretanje. Znači, on je uredno po uputnici osiguravajuće kuće Banja Luka upućen na lečenje - rekao je Tomić.


Podsetimo, slučaj Novaka Đukića već mesecima privlači pažnju. On je prvobitno osuđen na 25 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta jer je donesena po Krivičnom zakonu BiH, a ne onom iz SFRJ koji je bio na snazi u vreme događaja na Tuzlanskoj kapiji. Đukić, koji sve vreme tvrdi da je potpuno nevin, i njegova odbrana, pokušali su da ukažu na nove dokaze, ali Sud BiH nije imao sluha, pa ga je ponovo osudio, uz smanjenje zatvorske kazne.


Tim za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske zatražio je od Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH da preispita odluku Apelacionog veća Suda BiH.


- Nažalost, slučaj generala Đukića nije jedini primer, jer brojni Srbi služe dugogodišnje zatvorske kazne na osnovu presuda Suda BiH, bez obzira na to što su mnogi, na osnovu relevantnih dokaza, pokušavali da dokažu svoju nevinost - kažu u ovom timu, ali VSTS se još uvek nije oglasio povodom ovog zahteva.

2024 © - Vesti online