Četvrtak 10.07.2014.
15:41
Beta

Paralelni protesti Albanaca i Makedonaca u Skoplju

Situacija u Makedoniji se ne smiruje, za petak najavljeni paralelni protesti
 

Kako prenosi BIRN, portparol policije Ivo Kotevski naveo je da policija "pomno prati društvene mreže" uoči mogućih nedozvoljenih protesta u petak i upozorio da se "nasilni ispadi ne mogu tolerisati".

Društvenim mrežama se pod naslovom "Makedonija za Makedonce" proširio poziv na demonstracije u petak popodne ispred zgrade Vlade "kako bi pokazali da nisu podstanari u sopstvenoj državi".

Taj protest je najavljen kao odgovor na pozive Albancima da se u isto vreme u petak ponovo okupe u opštini Čair, gde većinom žive Makedonci, i još jednom demonstriraju protiv presude kojom su šestorica Albanaca osuđena na kazne doživotnog zatvora zbog ubistva petorice Makedonaca.

Početne tačke oba skupa su međusobno udaljene svega hiljadu metara.

Prošlog petka na ulicama Skoplja izbili su sukobi kada je nekoliko hiljada Albanaca, uglavnom mladih, nezadovoljnih presudama u slučaju "Monstrum", pokušalo da upadne u Krivični sud u Skoplju, ali ih je u tome sprečila policija.

Povređeno je 20 policajaca i nepoznat broj demonstranata, a policija je upotrebila suzavac, šok bombe i vodene topove kako bi rasterala demonstrante.

2024 © - Vesti online