Četvrtak 10.07.2014.
13:44
Blic

Krvoločni sokolovi na Novom Beogradu

Svraćaju na terase da na miru jedu
 

"Svakog dana gledam kako sokolovi donose na moju terasu plen i zaista je neprijatno gledati ih kako kidaju mesa sa pacova i zmija i jedu. Još gore je to što ne mogu da ostavim otvoren prozor da mi ne bi ušli u sobu", rekao je jedan od stanara solitera za "Blic".

On nije jedini kome neobični podstanari sleću na terasu i tu komadaju plen, ali ni on, ni njegove komšije ne mogu da preduzmu ništa, jer su sokolovi zakonom zaštićena vrsta.

Biolog i ornitolog Marko Tucakov iz Društva za proučavanje ptica objašnjava da je reč o malom sokolu poznatijem kao vetruška. Ove ptice su zaštićena vrsta i zabranjeno je ugrožavati ih na bilo koji način.

"U Beogradu živi oko 100 parova vetruški. To je jedna od najčešćih ptica grabljivica kod nas. Ima je na simsovima zgrada, na ornamentima, svuda gde može da se odmara tokom noći. Susedne terase mogu da joj služe da donese plen. Ove ptice su korisna vrsta jer uništavaju veliki broj glodara i gmizavaca", kaže Tucakov.

On savetuje uznemirenim građanima da postave prepreke da ptice ne mogu da slete na terasu, ali da nikako ne smeju nasilno da ih teraju. "Mogu da postave kutije ili daske, nešto što ne uznemirava ptice", dodaje Tucakov.

2024 © - Vesti online