Utorak 08.07.2014.
18:35
Srna

Poslanik Dume: Amerikanci mi oteli sina!

Foto: Ilustracija

Roman Seleznjov (30) uhapšen je na međunarodnom aerodromu "Male" dok se pripremao da se ukrca u avion za Moskvu. Agenti američke tajne službe prebacili su ga privatnim avionom u Gvam, gde je kasnije uhapšen. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je hapšenje Seleznjova, ocjenjujući da je to otmica.

Moskva smatra da je otmica novi "neprijateljski potez Vašingtona" i optužuje SAD da ignorišu odgovarajuću proceduru prema stranim državljanima osumnjičenim za razne prekršaje.

"Isto se desilo i sa Viktorom Bautom i Konstantinom Jarošenkom", koji su pod prisilom iz trećih zemalja prebačeni u SAD i osuđeni prema sumnjivim optužbama", ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Valerij Seleznjov je ruskim medijima ukazao na nelegalnost otmice njegovog sina.

"Oni mogu sutra da traže otkup ili da pokušaju da ga zamene za Snoudena ili nekog drugog", istakao je Seleznjov, dodajući da ne može da stupi u kontakt sa sinom i da Amerikanci Romanu uskraćuju osnovna prava.

Prema njegovim riječima, Roman ima samo osnovno znanje o računarima i ni na kakav način nije mogao učestovati u hakerskim upadima. Američka tajna služba i Ministarstvo pravosuđa saopštili su početkom sedmice da je Roman Seleznjov proglašen krivim prema optužbama, među koje spada krađa identiteta, bankovna prevara, nelegalan pristup informacijama na zaštićenim kompjuterima i trgovina neovlaštenim pristupnim uređajima.

Seleznjov je optužen za krađu i prodaju podataka sa kreditnih kartica američkih državljana u periodu između 2009. and 2011. godine.

2024 © - Vesti online