Četvrtak 01.04.2010.
20:12
Tanjug

Gubitak u borskom basenu manji od očekivanog

Gubitak je za sedam odsto manji nego u 2008. godini, rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski na konferenciji za novinare.


On je objasnio da su loše poslovne rezultate prouzrokovali veoma nepovoljni uslovi u rudarstvu - nizak sadržaj bakra u rudi, neotkrivena rudna ležišta, zastarela rudarska mehanizacija i "bez ikakvih odluka zatvoren rudnik Cerovo".

Tome treba dodati i razloge vezane za metalurgiju - staru topionicu i nedovoljnu iskorišćenost bakra i sumpora.


I pored toga, poslovna 2009. ocenjena je kao najbolja u poslednjih 20 godina u odnosu ruda-raskrivka (1:1,25). Iako u teškim uslovima, raskrivka rudnih ležišta bila je veća 65 odsto i proizvedeno je skoro 30 odsto više rude bakra, ali je s druge strane proizvedeno 63,6 odsto manje zlata i 51,7 odsto manje srebra u odnosu na prethodnu godinu.


Spaskovski, međutim, smatra da će gubitak iz prošle godine u ovoj biti prepolovljen, jer se traži mogućnost za revitalizaciju površinskog kopa Cerovo koji ima 14 miliona tona rezervi bakra sa sadržajem znatno većim od onoga što se sada eksploatiše u Boru i Majdanpeku, a za tri i po do četiri godine biće izgrađena i nova topionica.


"Već ove godine proizvešćemo 24 do 25 hiljada tona katodnog bakra, pa će gubitak iz 2009. godine biti prepolovljen. U poslednjem kvartalu ove godine očekujemo intenzivno povećanje raskrivke da bi u narednoj godini proizvodnja bila još veća sa tendencijom da do završetka nove topionice dostigne 55 hiljada tona bakra godišnje", rekao je Spaskovski.

2024 © - Vesti online