Četvrtak 01.04.2010.
19:55
Srna

Papu od suda štiti imunitet šefa države

Šeh države: Papa Benedikt XVI

"Papa je šef države i ima isti pravni status kao svi ostali šefovi država", rekao je listu "Korijera dela Sera" najviši vatikanski pravni zvaničnik Đuzepe dala Tore.

Advokati koji zastupaju žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika u nekoliko slučajeva u SAD izjavili su da žele da papa svedoči. Oni pokušavaju da dokažu da je Vatikan zanemario izveštaje o zlostavljanju djece.

Papa ima diplomatski imunitet zato što više od 170 zemalja, uključujući SAD, imaju diplomatske odnose sa Vatikanom. Ove zemlje priznaju Vatikan kao suverenu državu, a papu kao njenog suverenog lidera.

Dala Tore je odbacio sugestije da su američki biskupi - od kojih su neki optuženi da su samo preseljavali sveštenike-pedofile iz biskupije u biskupiju, umesto da ih predaju policiji - obični službenici Katoličke crkve, što bi njihovog šefa činilo automatski odgovornim.

Papa u svojim besedama uoči vaskršnjeg praznika nijednom nije pomenuo krizu koja potresa Katoličku crkvu, pošto skoro svakodnevno stižu informacije o otkrićima novih slučajeva seksualnog zlostavljanja dece u prošlosti, uz tvrdnje da je crkva prikrivala ove događaje.

2024 © - Vesti online