Ponedeljak 07.07.2014.
13:33
Beta

Protesti Albanaca širom Makedonije

U sukobima sa demonstrantima povređeno je 20 policajaca
 

Poziv na nastavak protesta u 14.00 sati u Skoplju, Gostivaru, Tetovu, Strugi i Debru objavljen je preko društvenih mreža, ali bez navođenja organizatora. Na demonstracijama u centru Skoplja prošlog petka okupilo se oko 2.000 Albanaca, a u sukobima je povređeno 20 policajaca i nekoliko demonstranata.

Demonstranti su se najpre okupili ispred Jajapašine džamije u pretežno albanskom delu grada, odakle su došli do zgrade suda u centru Skoplja, gde su flašama i kamenjem gađali policajce i sud. Policajci su, prema rečima očevidaca, na demonstrante bacili šok-bombe i suzavac, pokušavajući da potisnu okupljene ka albanskom delu grada.

Demonstranti su nosili zastave Albanije i transparente "Nismo teroristi" i "Tražimo pravdu", a okupili su se nakon poziva na društvenim mrežama.

Sud u Skoplju je 30. juna osudio na doživotne kazne Alila Demirija, Afrima Ismailovića, Agima Ismailovića, Fejzija Azirija, Hakija Azirija i Samija Ljutu zbog ubistva petorice Makedonaca. Oslobođen je sedmi optuženi Sejdi Rama, ali je Tužilaštvo najavilo da će se žaliti na oslobađajuću presudu.

2024 © - Vesti online