Ponedeljak 07.07.2014.
09:48
D. Dušanić - Vesti

Narod bez para, estrada bez posla

Ne laktam se: Milanče Radosavljević
 

- U odnosu na Obrenovac i brojna okolna sela, Barič je dobro prošao. Nama nije pretila opasnost od izlivanja Kolubare i Save, ali imamo našu Baričku reku, koja je nadošla i izazvala pucanje nasipa na nekoliko mesta, a odnela je jedan most. I kod nas je bilo poplavljenih kuća, ali ne u tako velikom broju. Hvala Bogu, svi moji su zdravo i dobro, ali u Obrenovcu imam brojne prijatelje i poznanike, koji se još nisu vratili u svoje kuće i stanove, a i pitanje je kad će moći, pošto su im domovi potpuno uništeni. Trajaće obnova Obrenovca još dugo, dugo - priča Milanče, autor i izvođač hitova "Jedna žena plave kose", "Dao bih ovo malo života", "Za ljubav sam mladost dao", bez kojih retko koje slavlje može da prođe.

Sve je postalo uzalud

- Samo je nekolicina uspela da se probije bez podrške Pinka ili Granda. Oni forsiraju neke pevače, emituju njihove pesme i spotove, guraju ih u emisijama i tako prave od njih zvezde. Taman i da neko peva samo tra-la-la, probiće se, jer samo što iz frižidera ne iskače. Džaba danas pevaču što je snimio odličnu pesmu kad se ona ne može nigde čuti. Sve je to eksploatacija - guraju te, diktiraju šta ćeš da snimiš, a samo da bi te iskoristili. Zato sam prestao da se trudim, odavno ne snimam, slabo komponujem, jer znam da je sve postalo uzalud - iskren je Milanče.


Uvek ste važili za jednog od najzaposlenijih pevača na estradi, imate li posla?

- Ne pamtim da je bila gora godina od ove 2014. što se posla tiče. Ali, važno je da sam zdrav i da guram. Za ovih mojih 70 godina života, dosta sam se i napevao. Povremeno gostujem u kafani, privatna veselja su se proredila, a i ja na njih slabije idem. Nema narod para, gleda kako da preživi, pa ni za estradu nema posla. U poslednje vreme najviše sam pevao na humanitarnim koncertima. Takvo je vreme, moramo da pomognemo jedni drugima.


Nastupate li u dijaspori?

- I u inostranstvo sam išao da bih pevao na humanitarnim koncertima, znači bez honorara. Bio sam u Parizu i Beču gde su se sakupljala sredstva za pomoć poplavljenim područjima. Jest' da su me na tim koncertima brojni ljudi pozdravljali uz reči da su došli baš mene da čuju, vide i uživaju u mojim interpretacijama, ali slaba vajda od toga. Zahvalio sam im se na lepim rečima i pitao ih kad će da me pozovu da pevam u njihovim klubovima. Nema veze, nikad se nisam laktao, pa sigurno neću to ni pod stare dane.

Harmonikaš je bivše zanimanje

- Moj najmlađi unuk Milan ima 4 godine i nemiran je za trojicu. Sluša razne pesme, sve ih zna. Moj sin Zoran svira harmoniku, i ja sam je nekad svirao, ali sumnjam da će najmlađi Radosavljević nastaviti sa tom tradicijom. Harmonikaš je bivše zanimanje, nema od toga više vajde. Sada je sve kompjuterizovano, uključe mašinu, a tamo isprogramirani svi instrumenti.


Retko vas ima u medijima, izbegavate ili vas ne zovu?
- Za mene se pričalo da sam radijski pevač, pošto su se moje pesme stalno emitovale na radiju, dok sam se na TV ekranima pojavljivao na - kašičicu. Pa kako da budem na velikim televizijama, kada su tamo vazda neki klanovi, a ja ne pripadam ni jednom. Zato me nije bilo ni na RTS-u, ni na Pinku, ni na Grandu. Ne želim da se trpam, guram i ulizujem, i ne moram da budem medijski eksponiran. A, i šta da ću sad da se slikam, kad nisam ni kao mlađi, kad mi je to bilo značajno. Samo sam jednom bio na Grandu, u emisiji "Narod pita", i to kad me je sa sobom poveo prijatelj fotoreporter. Ali, čujem da moje pesme pevaju neki mladi pevači. Znači da ipak znaju za mene, iako me nema u medijima.

2024 © - Vesti online