Nedelja 06.07.2014.
11:14
Jutarnji

Izraelski policajci ubili boga u dečaku

Dečak sa snimka je 15-godišnji Tarik Kdeir, rođak otetog i spaljenog Palestinca Muhameda Abu Kdeira (16). Policajci su Tarika, navodno, planirali da uhapse zbog učestvovanja u nasilnim protestima uoči Muhamedove sahrane, čemu se on opirao, Onda je usledilo zversko batinjanje.

Majka pokazuje fotografiju pretučenog tinejdžera
 

"Bio je u bandi maskiranih mladića, nismo sigurni da li je to on", izjavio je portparol policije Miki Rozenfeld i dodao da je snimak montiran tako da ne pokazuje prvao stanje stvari. Rozenfeld je potvrdio da je dečak uhapšen i da je kod njega pronađena praćka uz pomoć koje je policiju gađao kamenjem.

Na snimku se vidi kako mladića, koji leži na zemlji, policajci biju svom snagom, a najviše po glavi. U jednom trenutku ga podižu i nose, da bi ga Izraelac nogom ponovno šutnuo u glavu. Materijal je snimljen iz nečije kuće i u pozadini se čuje glas autora snimka, ali zvukova samog batinjanja nema jer se sve odvijalo nekoliko desetina metara od mesta snimanja.

Iako nema potvrde da snimka stvarno prikazuje Tarika, njegovi roditelji su medijima pokazali fotografije svog sina snimljene u jednoj jerusalemskoj bolnici. Na njima se vidi da je dečak, inače državljanin SAD-a koji je došao kod rodbine u Jerusalim tokom raspusta, dobio batine.

"Jedva sam ga prepoznala", rekla je dečakova majka Suha Abu Kdeir. Otac Salah insistira da njegov sin nije učestvovao ni u kakvom nasilju. Ponašanje izraelskih policajaca roditelji nazivaju pokušajem ubistva.

Pošto se snimak pojavio u javnosti Izraelci su još jednom najavili istragu o ponašanju svojih policajaca. Tarik je i dalje na ispitivanju, a danas bi trebalo da bude izveden pred sud.

Povodom ovog slučaja oglasio se i američki Stejst Dipartment, pošto je dečak njihov državljanin. Portparolka Džen Psaki je izrazila uznemirenost zbog sadržaja videa i pozvala na "brzu, transparentnu i verodostojnu" istragu upotrebe mera prisile.

Telo Tarikovog rođaka Muhameda pronađeno je u sredu u jednoj šumi kod Jerusalima. Navodno su ga oteli izraelski ekstremisti, strpali u automobil i ubili tako što su ga živog spalili. Izraelski državni vrh osudio je ubistvo i izrazio nadu da će ubice biti uhvaćene.

2024 © - Vesti online