Nedelja 06.07.2014.
06:39
Đ. Janković - Vesti

Preko mosta samo peške

Pitanje je da li bi most izdržao nalet Jadra
 

- Autobus dođe, putnici izađu, peške prelaze most i idu u centar mesta. Klecnuo je i pitanje je da li bi izdržao ako Jadar ponovo poludi - priča jedan stariji meštanin.


Predsednik Saveta mesne zajednice Milenko Đurić kaže da od ovoga mosta zavisi oko osam i po hiljada ljudi, odnosno 16 sela.

Da bude duži od starog

Meštani su sugerisali ministru da novi most mora biti duži od starog, polomljeni ima 42 metra, i da ga treba konstruisati tako da ne bude usko grlo kao što je bio oštećeni.
- Velja je obećao most pa će ga valjda i napraviti - kaže jedan od meštana koji je pod kišobranom slušao šta priča ministar, a drugi kažu da je sve to lepo, ali bi bilo bolje da su im do sada nabavili ponton jer svako zna da novi most ne može biti urađen brzo.

- Prilaz mostu je nasut i omogućen je prelaz pešaka, ali to je samo privremeno rešilo problem. Nama treba da reku prelazimo kolima i poljoprivrednim mašinama. Tražili smo od gradske uprave da se obrati državi i traži postavljanje pontonskog mosta dok se ne nađe trajno rešenje. Dopis je upućen pre desetak dana i čekamo odgovor. Ljudima sa one strane reke ostaju neobrađene njive, jer ne mogu da dođu do njih, a prolaz okolnim putevima je neisplativ - kaže on i dodaje da most svakodnevno zbog odlaska na posao pređe 300 ljudi, a dok nije počeo raspust tuda je prelazilo i mnogo đaka.


Nadu da će moći i vozilima preko vode dao je meštanima ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić koji je u društvu gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića i rukovodstva grada posetio Draginac i video u kakvom je stanju most. Petrović je upoznao ministra sa štetom koju je pretrpela Loznica zbog poplava i klizišta, procenjena je na 1,6 milijardi dinara, i koliko most u Dragincu znači žiteljima ovoga područja, a Ilić je obećao pomoć.


- Zbog oštećenog mosta ljudi ne mogu do svojih imanja i ona ostaju neobrađena tako da nešto mora da se uradi. Deo teritorije Loznice odsečen je od grada, hitno je potrebno postavljanje pontonskog mosta i videću sa ministrom odbrane da to što pre rešimo. Na narednoj sednici Vlade iniciraću ubrzanje postupka - rekao je ministar Ilić, a rukovodstvo grada obećalo je da će odmah dostaviti projekat mosta.
Ministar je otišao, meštani će nastaviti pešice preko mosta, a koliko će to trajati niko ne zna.

2024 © - Vesti online