Četvrtak 01.04.2010.
15:51
Tanjug

Poverenik za ravnopravnost biće na mukama

Naš Zaštitnik građana Saša Janković smatra da će njegov budući kolega, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, imati problema i da počne da radi...
 

"Ali bilo ko da bude izabran, neće moći lako da počne svoj posao. To se zna iz iskustva svih već osnovanih nezavisnih državnih organa. Početak će, međutim, biti posebno otežan ako izbor protekne u ostrašćenoj atmosferi kakva se ponekad, svesno ili nesvesno, stvara ili podstiče", istakao je Janković.

On je poručio da se Zaštitnik građana, kao inokosan, nezavisan državni organ, ne može svrstavati ni uz jednog kandidata, niti to čini.

"Umesto toga, ja kao zaštitnik građana čestitam svima koji su, svesni svih izazova, ipak, odlučili da prihvate kandidaturu, jer smatraju da mogu uspešno štititi pravo građana na ravnopravnost, ohrabrujem ih i podržavam da istraju do konačne odluke koju će doneti Narodna skupština", naveo je Janković.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti imaće svu saradnju i podršku Zaštitnika građana kao Ustavom uspostavljenog organa zaduženog da kontroliše rad organa vlasti i štiti sva ljudska i manjinska prava i prava građana uopšte, poručio je Janković.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja predložio je, pre dva dana parlamentu da po hitnom postupku za poverenika imenuje dekana Pravnog fakulteta u Nišu Nevenu Petrušić.

Petrušićeva, koju je na tu funkciju predložila poslanička grupa "Za evropsku Srbiju", rekla je na sednici tog odbora da je funkcija poverenika za zaštitu ravnopravnosti izazov, ali i velika čast, kao i da će sve svoje znanje i iskustvo staviti u funkciju tog posla.

2024 © - Vesti online