Nedelja 06.07.2014.
08:00
elle.rs

Kako da šopingujete na nesvakidašnjim destinacijama

Šoping može da bude zanimljiv širom planete
 

Havaji
Iako su glavna shopping destinacija, Havaji se iz nikome znanih razloga ne nalaze ni u jednom svetskom vodiču. Kupovati na Vaikikiju slobodno se može uporediti sa shoppingom u Milanu i Parizu. Ovde možete naći proizvode svih svetskih brendova po znatno nižim cenama zbog toga što je porez veoma nizak, pa vas LV tašna može koštati i do 20% manje.

Havaji su raj za kupovinu čuvenih havajskih košulja, koje dozivaju sa svakog ćoška, a od kojih su najbolje svakako Avanti, koje je nosio i Elvis Prisli Najviše će vas oduševiti mirisne kupke kojih nema nigde drugde na svetu. Pakuju se u kesice napravljene od havajskog cveća koje se nigde ne izvozi. Naravno, nećete se vratiti nazad bez bisera! Možete pronaći skupe morske i rečne, koje sakupljaju domoroci i veoma su povoljni.


Buenos Ajres
U Argentinu je najlepše i najisplativije da odete kada je kod nas zima. Buenos Ajres je pravi raj za kupovinu krzna. Usred leta, na ogromnim sniženjima možete pronaći bunde i kepove od šišanog nerca, činčile, nutrije i ostalih životinja. Komad krzna koji u Parizu može da košta oko dve i po hiljade evra ovde se može pronaći za samo pet stotina.

Druga povoljna stvar su kožne jakne. Neverovatno je kakve sve kože ovde ima! Ipak, budite spremni na činjenicu da je Buenos Ajres grad muškaraca kada je shopping u pitanju. Jeste da u legendarnoj aveniji Alvear postoje sve svetske radnje visoke mode, ali ona je specifična po tome što je puna radnji za muškarce. Ima ih na stotine, gde god da se okrenete. Poznati brendovi su skuplji i 30%, čak i do 50%, pa je sigurno da se nećete vratiti sa novom Prada torbom.

Sardinija
Ako niste izuzetno bogati, onda ćete se sa Sardinije vratiti samo sa magnetima i razglednicama. Iako je vez za jahtu u Porto Červu jedan od najskupljih na svetu, oko vas će uvek biti makar stotinak megalomanskih jahti. Svako ko prođe pored vas izgledaće vam bogatije od prethodnog. Porto Červo je jedan pravi džetsetovski grad što se brendova tiče.

Činjenica da zimski deo kolekcija Louis Vuittona i Guccija prvo stigne ovde pa tek onda na druga mesta širom sveta govori sve. Kada shvatite da je ovde najveća koncentracija luksuza po kvadratnom metru na svetu, uvidećete da je ovo mesto samo za izrazito bogate i za one koji imaju neutaživu potrebu da kupe komade iz kolekcije velikih dizajnerskih imena pre ostalih.

Kuba

Majice sa likom Če Gevare su neizostavna stvar prilikom šopinga na Kubi
 
Osim dobrog provoda na Kubi možete i dobro da šopingujete
 


Ako planirate kupovinu ovde, onda je najbolje da idete u februaru. Po dolasku uzmite taksi i tražite da vas voze na neku od pijaca na kojima se mogu kupovati slike i majice. Kad su u pitanju majice sa Čeom ili nekim karipskim motivima, i kvalitet i cena su veoma dobri. Glavne za kupovinu svakako su slike. Na Kubi ih možete kupiti po neverovatno povoljnim cenama, i to najčešće ulja na platnu najpoznatijih lokalnih umetnika.

Famozni crni koral, za koje je još Kolumbo tvrdio da tera zle duhove i loše misli, ovde je najpopularniji. Treba ga kupovati u prestižnim hotelskim radnjama da vam ne bi podvalili nešto na pijaci. U Melia las Havana nalazi se jedna od najboljih radnji za cigare. Ne zaboravite da kupite i dobre muške panama šešire, koji koštaju oko dvesta evra.

Tahiti
San za sve one koji žele da pobegnu od trivijalne svakodnevice. Verovatno ste stotinu puta stajali kraj izloga sa crnim biserima i maštali o njima. Da, svuda u Evropi je njihova cena od dvadeset do trideset hiljada evra, ali sada ste na Tahitiju. Ovde se sve vrti oko crnih bisera. Uostalom, ovde ste i došli da biste kupili bisere, a ne da se kupate.

Korisni savet za kupovinu jeste da ih nikada ne kupujete u radnjama odmah pored obale, već da zađete malo u unutrašnjost ostrva, jer tu mogu biti i trideset posto jeftiniji. Možete ih kupovati u draguljarnicama, na plažama, od preprodavaca... Potpuno je svejedno, jer ovde se svi bave biserima. Najvažnije je da dobijete sertifikat, pošto im bez njega vrednost opada i do pedeset posto. Naravno, najvredniji su oni najtamniji. Izbor je ogroman, stoga se spremite.


Egipat
Ako ste ogrezli obožavaoci standardnih evropskih brendova, verovatno ćete prezirati Egipat. Ipak, kupovina na Orijentu može biti najuzbudljivija. Obavezna je kupovina mirisnih ulja, sandalovine, parfema. Prodavnice mirisa mogu biti različite, ali računajte na to da se morate cenkati! Figurice od oniksa ili abonosa idealne su za poklone.

Oni koji u Egiptu traže evropske brendove biće razočarani, ali i iznenađeni ogromnim tržnim centrom u Kairu, koji je jedan od najvećih na svetu. Ćilimi su ovde znatno jeftiniji nego u Evropi i Americi, a kvalitet im je neuporedivo bolji. Kada ste već na Orijentu, ne zaboravite da kupite i kožne torbe. Izvrsnog su kvaliteta, a cene su niže i do 60%. Srebrne ogrlice vise sa svake tezge i cena im je ravna jednom koktelu na plaži.

Karibi
Šoping na Karibima verovatno će vam biti drugačiji od svega na šta ste navikli. Bez obzira kojom ste kompanijom do ovih ostrva doplovili, sasvim je sigurno da će vam pružiti mogućnost da na brodu završite kurs za raspoznavanje i upoznavanje vrsta dragog i poludragog kamenja. Nemojte se iznenaditi što se dva naizgled slična dijamanta razlikuju u ceni i do nekoliko hiljada evra.

Karibi, mesto za šoping dijamanata
 

Čistoća, karati, veličina, ali i brend i poreklo zapravo utiču na cenu. Plavi topaz, citronit, rubin i kolumbijski smaragd je ono što možete pazariti znatno jeftinije nego bilo gde u svetu. Pogodnost je to što možete kupiti samo kamen, koji ćete naknadno staviti na prsten ili ogrlicu. Ponuda šešira je takođe iznenađujuća. Veoma je puno dizajnera koji se utrkuju ko će ponuditi nižu cenu i bolji kvalitet.

Mauricijus
Kada ste maštali o ovom rajskom mestu, sigurno niste ni pomišljali šta vas tamo očekuje. Prvo gde će vas taksisti odvesti kada pomenete reč šopping jeste Port Louis Waterfront. U tom ekskluzivnom tržnom centru, sagrađenom sa obe strane vode, možete pronaći svašta: galerije, prodavnice poznatih brendova, najbolje panama šešire, francusku kozmetiku i veoma povoljne lanene haljine.

Ne oklevajte da ponesete kući baldahin. Ovako lepe nećete nigde pronaći. Kašmir koji se ovde prodaje jedan je od najboljih u čitavom svetu. Ako nemate problem sa starim kolekcijama, ovde možete pronaći Dior i Givenchy komade koji nisu prodati u Francuskoj, pa su ovde jeftiniji i do osamdeset puta. U čuvenim vintage radnjama možete promaći stare Chanel kostime, doduše nisu mnogo jeftiniji od onih iz aktuelne kolekcije.
 

2024 © - Vesti online