Petak 04.07.2014.
15:07
Beta

“Uloga vojske značajna na putu ka EU“

Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu: Tomislav Nikolić na svečanosti
 

"Srbija je privržena unapređenju mira i bezbednosti u regionu i svetu kao aktivna članica UN. Neka znanje bude vaše najvrednije oružje, a mudrost koja iz njega proističe neka povećava njegovo dejstvo u orbrani svake vrste, pa i odbrani pokrajine Kosova i Metohije", rekao je Nikolić na svečanosti povodom završetka školovanja oficira polaznika Generalštabnog usavršavanja.

Predsednik uručio oficirske sablje

Nikolić je na svečanosti uručio oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja, kao i 12 značaka sa podlogom polaznicima Visokih studija bezbednosti.

Pozlaćenu sablju dobio je prvi u rangu, potpukovnik Saša Momčilović (1970). Srebrnu sablju dobio je drugi u rangu, potpukovnik Radovan Gajić (1971), a standardnu oficirsku sablju dobio je treći u rangu, potpukovnik Brane Krnjajić (1969). Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je na svečanosti standardne oficirske sablje ostalim polaznicima Generalštabnog usavršavanja.

Nikolić je naveo da i pored privrženosti Srbije miru, još ima onih koji prema njoj ne ispoljavaju najbolje namere i nastoje da podriju njenu stabilnost i njenu ulogu u regionu i svetu, ali nije precizirao na koga se to odnosi.

Predsednik Srbije pohvalio je na svečanosti u Domu skupštine vojsku za njeno angažovanje u otklanjanju posledica nedavnih poplava i naveo da je ponosan jer je Vojska Srbije institucija koja uživa najveće poverenje građana.

Nikolić je naveo i da je ponosan i zbog angažovanja srpskih vojnika i oficira u međunarodnim mirovnim misijama na Kipru, u Kongu, Libanu, Liberiji, Obali Slonovače i Somaliji.

Predsednik je polaznicima Generalštabnog usavršavanja i Visokih studija bezbednosti i odbrane predložio i moto - "nikada nije dovoljno dobro, sve dok može bolje".

Nikolić je podsetio i na podvige srpske vojske u Prvom svetskom ratu i istakao da zbog slavne tradicije Srbija ne dozvoljava laž o svojoj istoriji ni najvećim neprijateljima.

"Od druge polovine 19. veka i tokom 20. veka, Srbiji je nametana uloga graničnog područja između civilizacija, između velikih sila i suprotstavljenih tabora. Takva tendencija posebno je potencirana početkom devedesetih godina prošlog veka, kada se raspala SFRJ", rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online