Petak 04.07.2014.
14:29
Beta

Železara 7. jula pali peć 2

Zbog nedostatka sirovina jedna peć ne radi već nekoliko godina, dok je druga na "tihom hodu" od maja
 

Paljenje jedne od dve visoke peći u Železari bilo je najavljivano za kraj juna, ali je odloženo, kako je objašnjeno, iz tehničkih razloga.

U Železari, koja zapošljava oko 5.000 radadnika, zbog nedostatka sirovina jedna peć ne radi nekoliko godina, a druga je na "tihom hodu" od početka maja ove godine.

Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog "Ju es stila", formirala je u maju radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.

Na čelu te radne grupe je ministar privrede Dušan Vujović koji je rekao da je važno da se u Železari, koja mesečno državu košta osam miliona evra, održava bar minimalna proizvodnja.

Prodajemo Rusima Železaru za jedan dolar

Vujović je potvrdio da je za kupovinu te fabrike zainteresovano sedam-osam ozbiljnih invetitora i najavio da će tender biti raspisan u naredna dva meseca, nakon što budu obavljeni razgovori sa potencijalnim kupcima.

Po pisanju medija, ruska "Junajted grupa", registrovana u Luksemburgu, spremna je da otkupi Železaru za jedan dolar, po istoj ceni po kojoj je država preuzela vlasništvo od "Ju es stila".

Do sada je dva puta objavljivan tender za prodaju Železare, ali nije stigla nijedna ponuda.

2024 © - Vesti online